Technologiepartner van de vastgoedsector

Terug naar Partners

Guillaume Boutin

Proximus ondersteunt de vastgoedsector van bij het prille projectidee tot na de oplevering. Om bij te blijven met digitale trends, investeringen optimaal te laten renderen, een vlottere verkoop te stimuleren en een topservice te bieden aan de eindklant. “We zijn veel meer dan een technologiepartner”, legt CEO van Proximus Guillaume Boutin uit. Haal jij al het maximum uit het Proximus-partnerschap?

Voor welke uitdagingen staat de vastgoedmarkt?

“Iedereen die vandaag actief is in vastgoed, kan wel een boek schrijven over wat er reilt en zeilt in de sector. De woon- en kantoormarkt is in volle ontwikkeling. Het tekort aan ruimte, de alsmaar strengere overheidsregels en de vertragingen bij bouwmaterialen na de coronacrisis bezorgden veel professionals ongetwijfeld al grijze haren. Tegelijk was er nog nooit zo veel innovatie in de vastgoed. In steden ontstaan nieuwe woonvormen en krijgen wijken en gebouwen steeds vaker een mix van functies. Er poppen oneindig veel digitale platformen op die het de bewoners mogelijk maken om energiezuiniger te wonen. En digitalisering maakt leven en werken makkelijker, van slimme deursloten over virtuele recepties tot deelsystemen. Ça bouge! Wil je als projectontwikkelaar aan de top blijven? Dan moet je de vinger aan de pols houden van alle wettelijke, juridische, technologische en architecturale ontwikkelingen. Daar kan Proximus jou bij helpen.”

Vanaf welk moment kunnen projectontwikkelaars en bouwpromotoren rekenen op Proximus?

Vanaf het eerste projectidee. Met onze location-based analytics achterhalen we welke soort woningen succes hebben in een regio. Dat doen we door geanonimiseerde locatiegegevens van gsm-gebruikers te koppelen aan sociaaldemografische en andere gegevens. Zo weet je precies welke types mensen er in de buurt wonen of er vaak komen, en welk type woningen het goed zou doen.”

“Projectontwikkelaars gebruiken onze kennis en ons fibernetwerk tijdens het bouwproces ook voor toepassingen in augmented en mixed reality. Denk aan architecten en aannemers die dankzij een lens of bril BIM-modellen kunnen projecteren op de bouwlocatie om zeker te zijn dat die precies overeenstemmen. Zo gebeuren er veel minder fouten, je versnelt het bouwproces en bespaart kosten. Met augmented en mixed reality boost je ook de verkoop door potentiële kopers een rondleiding te geven door een prachtig afgewerkt appartement dat in werkelijkheid nog in ruwbouw staat.”

Hoe ondersteunt Proximus de vastgoedsector bij ontwikkelingen zoals de energietransitie en de groeiende huurmarkt?

“Proximus investeert in Aug∙e, leverancier van slimme energiediensten. Het bedrijf begeleidt projectontwikkelaars en bouwheren om de juiste, kostenefficiënte energiekeuzes te maken voor een toekomst zonder gas. Aug∙e heeft ook de technologie in huis om de volledige energie- informatiehuishouding in gebouwen aan te sturen. Door zo’n slim beheer kun je in gebouwen tot 30% aan energie besparen, en er zelfs nog aan verdienen door het teveel aan groene energie te verkopen.

“Daarnaast hebben we met Proximus FlexIO een sterk instrument voor projectontwikkelaars om de contacten met hun eindklanten te verbeteren met geautomatiseerde communicatie. Denk aan voicebots, automatische sms-berichten en interactieve voicemailberichten. Oproepen worden op basis van de informatie van de beller automatisch behandeld of ineens doorgeschakeld naar de juiste medewerker. Je wint er tijd en bespaart er kosten mee. Heel wat syndici gebruiken Proximus FlexIO nu al voor hun contacten met woningeigenaars. De tool leent zich ook uitstekend voor de groeiende verhuurmarkt.”

Wie partner is van Proximus, kan zijn eindklanten ook een mooi voordeel aanbieden. Wat houdt dat voordeel in?

“Als vaste partner van Proximus geef je aan je nieuwe kopers en huurders 6 maanden lang gratis ons Flex Fiber-pack cadeau. Daarin zitten supersnel internet tot 1 Gbps, mobiele abonnementen voor het hele gezin, Pickx-tv en onbeperkte toegang tot Het Laatste Nieuws en Le Soir Digitaal. Wij zorgen voor alle communicatie met de eindklant, de installatie en configuratie.”

Met Fiberklaar en Unifiber rolt Proximus fiber uit in heel België. Hoever staan jullie daarmee?

“Ik ben heel trots om te melden dat we dit jaar de kaap van de 1 miljoen fiberaansluitingen halen. 20% van de Belgen zal dan toegang hebben tot supersnel internet. Onze ambitie was om tegen 2032 95,5% van de Belgische woningen en bedrijven van fiber te voorzien. We steken de komende jaren een tandje bij om geen 95,5% maar 100% te bereiken. Want het aantal geconnecteerde toestellen in gebouwen neemt toe – van warmtepompen via beveiligingssystemen tot audio en tv. We gebruiken meer en meer schermen, thuis en op kantoor. En we zijn bijna permanent online. Als technologiepartner van de vastgoedsector zien we het als onze taak om voor stabiel en razendsnel internet te zorgen.”

Benieuwd hoe je als vastgoedprofessional nog meer kunt halen uit onze Proximus-partnerschap? Maak snel een afspraak met je accountmanager.