Meer fiber. Meer elektrische laadpunten.

Terug naar Duurzaamheid

Nu de uitrol van het fibernetwerk op kruissnelheid komt, kan ook het aantal oplaadpunten voor elektrische wagens beginnen boomen. Want de ruimte die dankzij fiber vrijkomt in de Proximus-straatkasten laat zich maar wat graag gebruiken als voedingspunt voor zulke laadstations. Een voordeel dat tijdens een proefproject in Mechelen al volop wordt benut.

Deze technologische innovatie is een primeur in België. Indien de resultaten overtuigend zijn en de nodige partners gevonden worden, kunnen in de nabije toekomst enkele duizenden nieuwe openbare laadstations worden gecreëerd in verschillende steden en gemeenten.

Vlaams minister Bart Somers

 

Er rijden al flink wat elektrische wagens rond op onze wegen, en daar komen er elk jaar bij. Vanaf 2026 zullen enkel nog elektrische bedrijfswagens fiscaal interessant zijn en vanaf 2029 moeten alle nieuwe wagens elektrisch zijn. Naar schatting zullen er tegen 2030 dan ook een goede 2 miljoen elektrische voertuigen rondbollen.

Nood aan openbare laadpunten

Een onafwendbare toename die smeekt om fors meer laadpalen. Vandaag zijn er bijna 9.000 laadpunten voor elektrische auto’s in België. Minder dan een derde ervan staat op de openbare weg. En dat terwijl in steden de meeste mensen in appartementsgebouwen wonen waarin door de praktische en technische complexiteit meestal geen laadpunten worden voorzien. Er is dan ook nood aan meer openbare laadstations die bewoners van appartementsgebouwen, maar ook de vele medewerkers van kantoorcomplexen, de kans geven hun elektrische wagen eenvoudig en veilig op te laden.

Straatkasten als oplaadpunten

Om nieuwe oplaadpunten voor elektrische voertuigen te creëren, kijken we bij Proximus naar onze 28.000 straatkasten. Een deel daarvan zou vlot omgevormd kunnen worden tot voedingspunt van oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Nu de uitrol van het fibernetwerk op kruissnelheid komt, vervangt de glasvezeltechnologie immers steeds meer het kopernetwerk en komt er dus heel wat ruimte vrij in die straatkasten.

De straatkasten van Proximus hebben ook enkele interessante troeven. Ze bevinden zich niet alleen op erg aantrekkelijke locaties, vaak in het centrum van de stad waar de nood aan openbare laadpunten groot is, maar ze laten zich ook nog eens vlot omvormen tot laadpunt: er is al elektrische voeding, dus er is maar een minimum aan graafwerken nodig, en de vergunningsaanvragen worden collectief behandeld, waardoor ze efficiënter en sneller verlopen. Kortom, de Proximus-infrastructuur op de hoek van de straat biedt een enorm potentieel.

Proefproject

Momenteel loopt er dan ook een proefproject van 4 maanden in Mechelen waarbij Proximus en de stad, met ondersteuning van Fluvius, laadstations voor elektrische voertuigen aansluiten op straatkasten met de telecomapparatuur van Proximus. Concreet gaat het om 8 oplaadstations op strategische locaties waaraan steeds 2 elektrische voertuigen zich tegelijk kunnen opladen.

 

Wij zijn de eerste telecomoperator in België die een dergelijk initiatief lanceert. Het onderstreept onze zin voor innovatie, maar toont ook aan dat Proximus zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt door actief bij te dragen tot een groenere mobiliteit en de vermindering van de koolstofuitstoot.

Guillaume Boutin
CEO Proximus Groep

Proefprojecten als deze zijn belangrijk in onze aanpak rond elektrische mobiliteit. Samen met Stad Mechelen en Proximus bekijken we hoe straatkasten van telecomoperatoren nieuwe laadpalen van elektriciteit kunnen voorzien. Hier leren alle partners uit, wat bestuurders van een elektrische wagen ten goede zal komen.

Koen Wouters, regiomanager Mechelen bij Fluvius

 

In Vlaanderen alleen al schat Proximus dat er een potentieel is om 3.500 van zijn straatkasten te transformeren tot laadinfrastructuur, goed voor minstens 7.000 nieuwe laadpunten. Haast een verdubbeling van het huidige aantal.

 

Oplaadstations aan jouw bouwproject?

Inspireert ons Mechelse pilootproject je en wil je ook jouw bouwproject versterken met meer openbare laadpalen? Aarzel dan niet om ons te contacteren op mynewhome@proximus.com. We bekijken graag samen met jou de mogelijkheden rond jouw site.