Aardgasvrij wonen, ook bij ons?

Terug naar Vastgoed oplossingen

“Iedereen keek mij raar aan”

Stefan Lodeweyckx is oprichter van Aug-e: adviseur en leverancier van slimme energiediensten. Stefan vertelt waarom hij 9 jaar geleden zijn oude baan vaarwel zei en koos voor een nieuwe richting.

Zo begon het verhaal van Aug-e.

De coronacrisis is niets vergeleken met de klimaatcrisis

Extreme droogte, wateroverlast en overstromingen: wat tot voor kort vooral realiteit was aan de andere kant van de wereld, gebeurt nu ook bij ons. “Stilaan begint het te dagen dat we als samenleving serieus werk moeten maken van duurzaamheid. Als projectontwikkelaars spelen jullie daarbij een belangrijke rol”, zo sprak Stefan Lodeweyckx de aanwezigen aan.

Hoe maak jij het verschil in de transitie naar duurzaamheid?

Einde van aardgas in Nederland

Nederland stopt met aardgas tegen 2050. In nieuwe gebouwen mag nu al geen gasaansluiting meer zijn. Stefan Lodeweyckx vertelt over hoe Nederlandse projectontwikkelaars worden verplicht om alternatieven te zoeken. Hoor hoe Nederlandse projectontwikkelaars dankzij Aug-e toch aan een vergunning raken, en hoe het concept van de energiegemeenschappen stilaan ook vorm krijgt in België.

“Voor een duurzaam gebouw zullen bewoners samen moeten werken.”

Aanvulling op de traditionele studiebureaus

Aug-e vult de traditionele engineeringbureaus aan. De bureaus ontwerpen volgens de huidige energie-eisen. Op basis van hun plannen zorgen wij voor een toekomstproof energienetwerk, met een combinatie van zonne-energie, warmtepompen én een slimme aansturing.”

Zo tilt Aug-e bouwprojecten naar een hoger energieniveau:

Meer vraag naar elektrische mobiliteit

Schakelen we in heel de wereld om naar elektrische mobiliteit? Dan hebben we 10 tot 15 keer de energiebehoefte van Duitsland extra nodig. Dat is een gigantische hoeveelheid elektriciteit. Stefan Lodeweyckx: “Als projectontwikkelaars zijn jullie belangrijke actoren om elektrische mobiliteit te faciliteren, en niet door zomaar laadpalen te installeren.”

Naar slimme gebouwen

Het gebouw van de toekomst is niet alleen duurzaam. Het is slim en past zich aan de behoeften van de gebruiker en de omgeving aan. Om dat te realiseren, zijn er nog gedetailleerdere BIM-modellen nodig, en een duurzame mindset van bij de start.

Toen Proximus wilde investeren in mijn bedrijf Aug-e, was het voor mij heel belangrijk dat het mijn gedachtegoed deelde: de wil om echt duurzaam te zijn. Proximus gaat volledig in die visie mee.

Stefan Lodeweyckx