“Iedereen is hier welkom en voelt zich thuis. Dát is typisch Tour & Taxis.”

Terug naar Technologie van de toekomst

Sonja De Greef

Kantoren, evenementruimtes en appartementen. Horecazaken en een foodhall. Kinderopvang, een sauna én een circusschool. Tour & Taxis in Brussel heeft het allemaal. Missie van eigenaar en ontwikkelaar Nextensa? Van de voormalige logistieke site een stadswijk maken waar mensen thuis zijn en waar op elk moment iets te beleven valt.

Van logistieke draaischijf naar stadswijk van de toekomst

In de 20ste eeuw was de site van Tour & Taxis industrieel terrein, met rangeersporen, een goederenstation en het Koninklijk Pakhuis voor langdurige opslag. Toen de spoorlijn buiten dienst werd gesteld, kocht Nextensa het terrein over om het te ontwikkelen tot een nieuwe Brusselse stadswijk.

Welk gevoel willen jullie bezoekers van Tour & Taxis meegeven?

Sonja De Greef, verantwoordelijk voor Marketing en Sales bij Nextensa: “We willen bezoekers en bewoners in de eerste plaats verrassen. Op deze site vloeien geschiedenis en toekomst in elkaar over, en zijn er genietplekjes om elke hoek: tuinen met zitbankjes, speelhoeken voor de kinderen en gezellige terrassen. Onze buiten- en binnenruimtes zijn het decor van de grootste evenementen, filmsets en trouwfeesten. En je bezoekt er tentoonstellingen, je kinderen leven zich uit in het speelparadijs en je geniet van zalige zomeravonden vol muziek. Iedereen is hier welkom en iedereen voelt zich hier thuis. Dát is typisch Tour & Taxis.”

Hoe uniek is de Tour & Taxis-site in Europa en de wereld?

“Wereldwijd zijn stadsontwikkelaars, architecten en bouwprofessionals op zoek naar nieuwe manieren om te wonen en te leven: met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk en een zo groot mogelijk comfort. In Tour & Taxis komen alle vernieuwende stadsconcepten samen. De site voorziet in haar eigen, hernieuwbare energie. 2 regenwatertanks kunnen 1,4 miljoen liter water stockeren. De woonzones zijn autovrij en alles is op wandelafstand. En als het project is afgerond, vind je op Tour & Taxis 9 hectare park en een grote vijver. Een echte oase in de stad.”

Aan welke projecten werken jullie op dit moment?

“De renovatie van Gare Maritime is juist afgerond en kreeg talrijke architectuurprijzen. Nu bouwen we aan het tweede deel van de woonwijk Park Lane. 3 jaar geleden bouwden we al 400 appartementen en een woonzorgcentrum. Nu komen daar nog 350 appartementen bij, verdeeld over 11 kleinere gebouwen. De verkoop gaat razendsnel. De ligging is dan ook perfect: in een autoluwe wijk, vlak aan het park en op wandelafstand van de binnenstad.”

Op welke manier werken jullie samen met Proximus?

“Bij de start van het project zaten we samen met Proximus om de technologische kant van het project te bespreken. Door de combinatie van woningen, eventlocaties en kantoren is er razendsnel en stabiel internet nodig op elk moment. Daarom viel de keuze op fiber, dat via 2 ingangen binnenkomt. Wie Tour & Taxis bezoekt, surft op ons publieke wifinetwerk. Zijn er grote evenementen? Dan kunnen we de capaciteit van dat netwerk heel snel opschalen. Ook ons beveiligingssysteem maakt gebruik van fiber. Onze slimme camera’s brengen bezoekersstromen in kaart en detecteren snel waar er een te grote drukte is. Dat helpt ons voor de veiligheidsplanning. ”

“Ook onze bewoners profiteren van supersnel internet via Proximus. Kiezen nieuwe eigenaars voor het Flex-abonnement? Dan neemt Proximus zelf contact op met de nieuwe bewoners om de verhuisdatum af te spreken. Ze regelen de aansluiting en alle administratie. Die service zorgt voor gemoedsrust, bij de bewoners én bij ons. Proximus is voor ons een betrouwbare en toegewijde businesspartner.”

Volg de residentiële ontwikkelingen van Tour & Taxis op www.parklane.brussels, de eventagenda op www.tour-taxis.com en commerciële beschikbaarheden op www.nextensa-vacancies.eu.