Zorgvastgoed in 2024: slim, realtime én datagestuurd

Terug naar Technologie

Wie wat ouder wordt, wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Digitale technologie helpt daarbij. Denk maar aan toegangscontrole, valpreventie en noodknoppen. Ook in woonzorgcentra en zorgwoningen maakt technologie het verschil. Proximus wil een ondersteunende rol spelen om digitalisering in de zorg te versnellen.

 

Technologie in assistentiewoningen

Met 20% van de bevolking ouder dan 65 jaar neemt de vraag naar assistentiewoningen of welzijnswoningen toe. Die combineren het comfort van thuis en de 24/7-zorg van het woonzorgcentrum. Maar daar blijft het niet bij: in 2024 willen 65-plussers vooral digitaal verbonden blijven, ook wanneer ze naar een assistentiewoning gaan.

Het snelste internet met fiber

Zo is maar liefst 67% van de 65-plussers online, heeft 40% een smartphone en gebruikt 33% socialemediaplatformen. Die digitale luxe willen ouderen ook ervaren wanneer ze hun koffers voor een zorgwoning klaarzetten. Met fiber videobellen je bewoners met de kleinkinderen, rakelen ze oude vriendschappen op via social media of kijken ze hun favoriete film via streamingplatformen. Met de Proximus Interactive TV krijgen ze meer informatie over het weekmenu en kunnen ze zich inschrijven voor activiteiten.

Gilen Real Estate

Toegangscontrole en thermische sensoren

Net als thuis willen je bewoners zich ook veilig voelen in hun assistentiewoning. Daarom registreren videofoons wie er wanneer naar binnen of buiten loopt. Daarnaast geven slimme thermische sensoren een inzicht in mensenstromen en gedrag van bewoners. Zo weten de systemen hoe bewoners zich bewegen en waar het druk is.

Brandpreventie en evacuatie

Thermische camera’s en sensoren kunnen bovendien ingezet worden als brandpreventie. In geval van nood of bij een evacuatie leggen die systemen zelfs contact met de noodcentrale. Dat creëert, in combinatie met slimme systemen die de luchtkwaliteit testen, rook detecteren en omgevingsruis registreren, een veilige en aangename omgeving voor je bewoners.

Slimme gebouwbeveiliging en zuinige verlichting voor woonzorgcentra

Ook voor woonzorgcentra zijn er slimme toepassingen, zoals detectiegestuurde verlichting. Die begint bijvoorbeeld pas te branden zodra ze mensen of auto’s detecteert. Aangezien de verlichting aangedreven wordt door zon en wind, kan er tot wel 90% bespaard worden op energie. Tegelijkertijd meten geomagnetische sensoren de bezettingsgraad van de parkeerplaatsen. 1 camera registreert dan maar liefst 8 parkeerplaatsen. Tot slot registreren ANPR-camera’s automatisch nummerplaten, en kun je real time volgen welke bezoekers, leveranciers en werknemers het terrein in- en uitrijden.

Lees wat Proximus nog doet voor de zorgsector op www.proximus.be/nl/id_cl_healthcare/bedrijven-en-overheden/news/sectoren/zorg.html.