Wereldprimeur in Antwerpen: Proximus en Nokia realiseren eerste 25 Gbps-verbinding

Terug naar Technologie van de toekomst

Wereldprimeur in Antwerpen: Proximus en Nokia realiseren eerste 25 Gbps-verbinding in de sector op een live netwerk, het snelste fibernetwerk ter wereld

Vandaag hebben Proximus en Nokia tijdens een persconferentie in het Antwerpse Havenhuis 's werelds snelste fibernetwerk geactiveerd. Het gaat om het allereerste live netwerk uitgerold op basis van de '25G PON'-technologie van Nokia. Deze technologische doorbraak, ontwikkeld in Antwerpen, toont de vrijwel onbeperkte capaciteit van fiber aan en positioneert Proximus en Nokia als wereldleiders op technologisch gebied. Het zet de bakens uit voor operatoren en fabrikanten van apparatuur over de hele wereld.

Fibernetwerken, de fundering van onze toekomstige digitale samenleving

Passieve optische netwerken (PON) die consumenten en bedrijven internetconnectiviteit bieden door middel van fibertechnologie, zijn vandaag wijdverspreid. Meestal is deze uitrol gebaseerd op de Gigabit PON (GPON)-technologie, terwijl ook 10 Gigabit PON (ook bekend als XGS-PON) stilaan van de grond komt. 25 Gigabit PON is de nieuwste generatie PON-technologie, waarmee zowel de download- als de uploadsnelheid op fibernetwerken tot ongekende hoogten worden opgevoerd, ongeveer 200 keer sneller dan de meest geavanceerde breedbandnetwerken 10 jaar geleden.

Toch is de eerste activering van een live 25G PON-netwerk vandaag niet alleen groot nieuws voor technologiegeeks over de hele wereld. Nu verschuivende consumptiepatronen en innovatieve digitale diensten de vraag naar bandbreedte explosief doen toenemen, vormen fibernetwerken een drijvende kracht achter onze hedendaagse economie. Fiber is ongeëvenaard als vaste netwerktechnologie en is helemaal klaar voor de toekomst, aangezien het over een vrijwel onbeperkte capaciteit beschikt en enorme breedbandsnelheden levert, op de meest energie-efficiënte manier. De wereldprimeur die Proximus en Nokia vandaag presenteren, is een belangrijke stap in het streven naar steeds performantere netwerken in termen van snelheid, capaciteit en latency, die de overgang naar een echte digitale maatschappij mee mogelijk maken.

Een netwerk dat generaties lang zal meegaan, onder impuls van voortdurende innovatie door twee technologische koplopers

25G PON-technologie toont de vrijwel onbeperkte capaciteit van fiber, waarvan vandaag slechts een fractie wordt benut. Deze innovatie is het resultaat van een langdurig partnerschap tussen Proximus en Nokia, een historische samenwerking sinds een twintigtal jaar, die is gebaseerd op vertrouwen en een voortdurende drive om te vernieuwen. Dit traject van diepgaande gezamenlijke ontwikkeling en innovatie heeft Proximus en Nokia tot wereldwijde trendsetters gemaakt op het gebied van vaste toegangsnetwerken.

Tegelijk plaatst het evenement Antwerpen in het hart van de wereldwijde technologische innovatie. Het hoofdkwartier van Fixed Access Nokia, gevestigd in Antwerpen, heeft een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van breedbandtechnologie, met het ontwerpen van baanbrekende DSL-oplossingen en de Quillion-chipset waarop de kerncapaciteiten van de next-generation fibernetwerken, zoals 25G PON, steunen.

De grenzen van de technologie verder verleggen zal essentieel zijn om de opkomst van nieuwe innovatieve diensten mogelijk te maken. Proximus is de eerste operator ter wereld die uitpakt met 25Gbps op een live netwerk, maar de capaciteit en de prestaties zullen in de toekomst nog verder toenemen, waarbij vanaf 2022 symmetrische snelheden (25Gbps voor zowel download als upload) binnen handbereik zijn. Het fibernetwerk van Proximus is met andere woorden klaar om elke nieuwe dienst in het komende decennium te integreren, en biedt bovendien de mogelijkheid om verschillende operatoren te verwelkomen, in lijn met de ambitie van Proximus om open netwerken uit te rollen die voor iedereen toegankelijk zijn.

De ambitie van Proximus voor Antwerpen: fiberdekking in de hele stad en haar districten

Proximus blijft innoveren om een voorloper te zijn op technologisch vlak, maar wil tegelijkertijd zoveel mogelijk Belgen laten profiteren van de voordelen van netwerken van de volgende generatie. Vorig jaar kondigde Proximus een aanzienlijke uitbreiding en versnelling van de uitrol van zijn open fibernetwerk aan, door een partnerschap aan te gaan met EQT Infrastructure in Vlaanderen (via de joint venture Fiberklaar) en Eurofiber in Wallonië (onder voorbehoud van goedkeuring door de bevoegde autoriteiten). Terwijl vandaag al 533.000 woningen en bedrijven fibertechnologie voor hun deur hebben liggen, is de ambitie om 4,2 miljoen woningen en bedrijven op fiber aan te sluiten tegen 2028. Dit komt neer op een dekking van 70% van de Belgische bevolking. Eens op kruissnelheid zal Proximus elk jaar 10% van het land van fiber voorzien.

In Antwerpen is Proximus al in 2017 begonnen met de uitrol van fiber, toen de eerste bewoners van bepaalde wijken in Deurne op het nieuwe netwerk werden aangesloten. Vandaag kan ongeveer één op vier burgers al worden aangesloten op hét vaste netwerk bij uitstek, met meer dan 80.000 woningen en bedrijven waar fiber al beschikbaar is. Tussen 2021 en 2023 vindt een aanzienlijke versnelling van de uitrol plaats, met als doel de hele stad en haar districten van fiber te voorzien. Dit gebeurt in nauw overleg met de plaatselijke autoriteiten om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden op de meest efficiënte wijze worden uitgevoerd. Proximus verzekert een duidelijke en transparante communicatie met de omwonenden, door middel van brieven, lokale infosessies, een mobiel infopunt en een speciaal telefoonnummer en webpagina.

 

Guillaume Boutin
CEO Proximus Groep

Samen met Nokia hebben we een technologische doorbraak gerealiseerd die een belangrijke motor zal worden voor de digitale economie en de maatschappij waar wij voor staan.

De activering van het eerste 25G PON-netwerk ter wereld geeft gestalte aan onze ambitie om een trendsetter te zijn en een referentieoperator te worden in Europa en, waarom niet, in de hele wereld.

De aankondiging van vandaag is ook een gelegenheid om oog te hebben voor de snelheid waarmee we de burgers van Antwerpen verbinden met de technologie van de toekomst. Dankzij enorme investeringen realiseren we een versnelling van onze fiberuitrol die ongezien is in Europa. Ik ben ervan overtuigd dat dit cruciaal zal zijn om competitief te blijven voor ons als bedrijf, maar ook voor Antwerpen als stad en voor onze hele economie."