Waarom ESG vandaag al op je agenda moet staan

Terug naar Sector info
ESG

De rapportering over alle inspanningen rond Environment, Social en Governance (ESG) mag dan voorlopig alleen verplicht zijn voor beursgenoteerde en grote bedrijven. Toch voelt zelfs de kleinste kmo nu al de impact, als onderdeel van de grotere waardeketen. Welke duurzaamheidsacties plant jouw vastgoedonderneming en hoe meet je daarvan de effecten? Proximus kan jou op 2 manieren helpen.

 

Over ESG, CSRD en CSDDD

Van ESG tot CSDDD: ben jij nog mee? Dit is wat je moet weten: de Europese Green Deal uit 2019 is een pakket van beleidsmaatregelen en regelgeving rond duurzaamheid, sociale aspecten en goed bestuur (ESG). 2 Richtlijnen uit dat pakket zijn:

  • Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): bedrijven moeten voortaan correct rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. Die rapportering wordt even belangrijk als het financiële jaarverslag.
  • Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD of CS3D): die richtlijn doet er nog een schepje bovenop. Je bedrijf moet een actieplan hebben om zijn schadelijke impact op de omgeving te beperken. Dat betekent: meten, opvolgen en bijsturen. Niet alleen in je eigen bedrijf, maar ook voor alle bedrijven in je waardeketen.

 

ESG: ook een voorwaarde voor investeerders, banken en markten

Niet alleen de wetgeving dwingt je bedrijf om duurzaamheidsinspanningen te leveren. Meer en meer verwachten ook je klanten, leveranciers, partners, verzekeraar en bank van jou ESG-resultaat. Niet morgen, maar vandaag al.

  • ESG-normen voor de hele supply chain

    De Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn verplicht (grote) bedrijven de impact op mensenrechten en het milieu van hun hele waardeketen in kaart te brengen. Dus ook van hun leveranciers, partners en onderaannemers. Heel wat grote bedrijven onderhandelen daarom opnieuw hun samenwerkingscontracten met hun huidige leveranciers en partners. Er komen gedragscodes met ESG-eisen en boeteclausules, als ze die eisen niet halen. Om te kunnen samenwerken met zo’n bedrijf, moet eerst je eigen ESG-huishouding op orde zijn.

  • Verwachtingen van financiële instellingen en verzekeraars

    Er komen meer en meer financiële en verzekeringsproducten op de markt die aan ESG-prestaties gekoppeld zijn. Hoe beter een bedrijf presteert rond duurzaamheid, sociale omstandigheden en goed bestuur, hoe interessanter de voorwaarden voor een lening of een verzekering. Zo heeft de Nederlandse bank NIBC al een duurzaamheidslening voor vastgoedbeleggers.

  • ESG en vastgoed

    De ESG-wetgeving bepaalt de manier waarop jij ontwerpt, verbouwt en bouwt. Gebouwen die voldoen aan de strenge eisen rond energie-efficiëntie, CO2-uitstoot en waterhuishouding zijn aantrekkelijker op de vastgoedmarkt. Ook overheden belonen bedrijven die investeren in duurzaamheid, bijvoorbeeld met subsidies.

 

 

Hoe helpt Proximus jou om die ESG-doelstellingen te halen?

Als leverancier en partner: Proximus plant tegen 2030 een net-zero CO2-uitstoot in de hele supply chain. Dat doen we door zelf energie op te wekken, fossiele brandstoffen uit te faseren en apparaten te refurbishen en te recycleren. Maar ook door alleen samen te werken met partners die even ambitieus zijn als wij. Met onze 150 belangrijkste leveranciers spraken we daarom strenge emissiereductie-doelen af.

Als aanbieder van Digital HQ: we ontwikkelden een smart building-platform waarmee je je gebouwen veel efficiënter, zuiniger en dus kostenvriendelijk beheert. Lees meer in het interview over Digital HQ met Stijn Bogaerts, Smart Building & Retail Expert bij Proximus NXT.