Van onbewoonbare brownfield tot bruisende buurt: de Revive Villages

Terug naar Partners

Wonen op een voormalige fabriekssite waarin je tussen de dieren wakker wordt, het toilet met gerecupereerd regenwater doorspoelt en met je buren de groene gemeenschappelijke tuin onderhoudt? Welkom op de sites van Revive. Sofie Verstraete, Chief Development Officer: “Mensen willen dichter bij de natuur, het groen en vooral bij zichzelf zijn. Ze willen privacy, maar ook connectie met de buurt. En dat op een rustige plek, maar op een aanvaardbare afstand van het dorp of de stad. Dat totaalpakket vinden ze in onze Revive Villages.”

 

Een leuke plek om te wonen voor mens en dier

Op 10 minuten fietsen van centrum Schelle vind je de Interescaut-site van Revive. Een brownfield aan de voormalige elektriciteitscentrale van Electrabel, dat de projectontwikkelaar eind 2022 kocht. De eerste bewoners zullen er anno 2027 intrekken. Eerder ontwierp Revive ook de Minerve-site, op de oude Agfa-Gevaertsite in het hart van Edegem. Daar wonen vandaag honderden mensen tussen de dieren, planten en bloemen.

Sofie Verstraete: “We voelen hoe gelukkig mensen zijn tussen het groen en de dieren. Daarom integreren we de natuur meer en meer in ons landschaps- en gevelontwerp. Op de Minerve-site vind je bijvoorbeeld kleine openingen in de muren van de gebouwen. Die dienen als nestkasten voor gierzwaluwen en vleermuizen. Op die site is er ook een lichtplan, zodat er donkere zones voor vleermuizen zijn. En je vindt er bakstenen die uitsteken, als rustpunten voor vogels. Zo creëer je een leuke plek om te wonen. Voor mens en voor dier.”

Omringd door groen

Zowel de architectuur als de openbare ruimte op de site is zo groen mogelijk. Sofie Verstraete: “Wat groen is, willen we zo veel mogelijk groen houden. Enerzijds is dat beter voor het milieu en helpt het de klimaatopwarming tegen te gaan. 1 boom heeft bijvoorbeeld hetzelfde verkoelende effect als 10 airco’s. Anderzijds gaat het over mentaal welzijn: je hebt een groen uitzicht en bent omringd door dieren. Daar word je gelukkiger van.”

“Je hebt een groen uitzicht en bent omringd door dieren. Daar word je gelukkiger van.”

Sofie Verstraete: “We schenken veel aandacht aan de landschapsinrichting en biofiel ontwerpen. Waar kunnen we bomen planten? Struiken met bessen? Of planten die insecten voor vleermuizen en vogels in de buurt aantrekken? Bij Minerve onderzoeken we of we samen met buurtbewoners een collectief groenbeheer kunnen organiseren. Dat zou via een vzw-structuur verlopen. Met zulke initiatieven kunnen we meer groen onderhouden, en net daarom de biodiversiteit bevorderen. En zo versterken we ook de sociale cohesie in de buurt.”

Groene en blauwe sites

Naast groene buurten bouwt Revive ook aan blauwe sites. Met aandacht voor slim waterbeheer en ontharding. Sofie Verstraete: “In de eerste plaats willen we afstromend regenwater voorkomen door het op te vangen en te hergebruiken. In het centrale residentiële gebouw Ata Kando op Minerve installeerden we bijvoorbeeld een ondergrondse waterbuffer die 1,6 miljoen liter regenwater kan vasthouden. Dat water komt van het dak van het gebouw zelf, alsook van de daken van de industriële buren ten noorden van de site. Samen goed voor een oppervlakte van 33.000 m2. Water dat niet op de daken, maar bijvoorbeeld op de bestrating terechtkomt, leiden we af naar een systeem van plantenborders en wadi’s.”

Van afvalwater tot drinkwater

Sofie Verstraete: “Het water uit de buffer komt terecht in een irrigatiesysteem voor groen in en rond het gebouw. Bewoners spoelen er ook hun toilet mee door. Om daarin een stap verder te gaan, onderzochten we op de Minerve-site een WASCO, een ‘Water Service Company’. Die installatie zuivert regenwater, dat bewoners kunnen gebruiken om te douchen, kleren te wassen en zelfs te drinken. Helaas is dat niet gelukt vanwege het grote kostenplaatje en de vele verplichte controles van het drinkwater. We bekijken die mogelijkheid nog wel voor ieder project, om zo circulair mogelijk te zijn. Ook bij Interescaut.”

De Revive Villages als Blue Zone

Met projecten als Minerve en Interescaut hoopt Revive ook aan de algemene gezondheid van de bewoners bij te dragen. Sofie Verstraete: “Mijn ultieme droom? Van onze Revive Villages ‘Blue Zones’ maken. Dat zijn 5 plaatsen in de wereld waar mensen bijna of ouder worden dan 100 jaar, dankzij een gezonde levensstijl en dito leefomgeving. Met onze projecten willen we een gedragsverandering teweegbrengen, door mensen te motiveren om anders na te denken over hoe ze wonen en met elkaar omgaan. We willen een zelfvoorzienende plek creëren waar mensen gelukkiger zijn, minder naar de dokter moeten, minder lichamelijke en psychische klachten hebben, … En dus ook langer gezond blijven en gelukkig oud worden.”

 

“Met onze projecten willen we een gedragsverandering teweegbrengen, door mensen te motiveren om anders na te denken over hoe ze wonen en met elkaar omgaan.”

 

Meer lezen: https://www.revive.be/