Talloze puzzelstukjes vragen om een strikte planning

Terug naar Technologie
Fiberaansluiting

Bij elk ambitieus nieuwbouwproject is een fiberaansluiting onmisbaar: zo krijgen bewoners en gebruikers het digitale comfort dat ze verwachten, vandaag en morgen. Maar zo’n aansluiting komt er niet in een vingerknip. En elke stap in het proces is een puzzelstukje dat de planning overhoop kan halen. In dit artikel vertellen 4 Proximus-medewerkers alles wat je moet weten over een geslaagde en snelle fibernetaansluiting. Onmisbare info voor vastgoedprofessionals.

Belangrijk om te weten of een project nog op schema zit

Jérémy Verhellen – Zoning Back Office

“Ik ben het eerste contact met de projectontwikkelaars en ik volg de projecten op rond planning, data en alle mogelijke technische zaken. Data en informatie vastleggen zijn dan ook belangrijke aspecten van mijn job. Een paar voorbeelden? De geplande datum waarop het project winddicht is en de geplande opleveringsdatum zijn voor ons designteam triggers om in actie te komen.”
“Een projectontwikkelaar neemt met ons contact op via e-mail of het nieuwe portaal. Dat is de allereerste stap. Ik vraag dan de nodige info op bij de projectontwikkelaar: over het soort project, de adressen, het aantal woonunits, de concrete plannen en alle technische informatie. Ook die info hebben mijn collega’s van design nodig om hun werk te doen.”
“Daarnaast sta ik in voor de follow-up van de projecten. Het is belangrijk dat we weten of zo’n project nog op schema zit of vertraging oploopt. Haalt een bouwpromotor een bepaalde deadline niet? Dan pas ik de data onmiddellijk aan in het systeem, zodat de planning van al het werk dat volgt correct wordt aangepast. Hoe sneller we dat weten, hoe beter.”

Te veel informatie doorgeven kan niet

Katrien Warnier – Design

“Hoeveel tijd een fibernetaansluiting van start tot finish in beslag neemt? 7 maanden in Vlaanderen is het absolute minimum. En reken in Brussel op 9 maanden, want daar duurt het langer om alle nodige vergunningen te krijgen.”
“Onze afdeling maakt een eerste, globale studie voor je project tegen de geplande winddichtdatum. Met die studie gaan we na wat de beste technologische keuze is: we sluiten zoveel mogelijk aan op glasvezel, maar in uitzonderlijke situaties moeten we wegens rentabiliteitsredenen toch nog aansluiten op het klassieke kopernetwerk. We zoeken tijdens die eerste fase ook naar synergie met de andere nutsmaatschappijen. We maken bijvoorbeeld een gedetailleerde trenchingstudie(1), dat is een overzicht van alle sleuven die nodig zijn om de glasvezel tot bij de nieuwe woningen te krijgen. Dat overzicht laat ons toe om de graafwerkzaamheden samen met de andere nutsmaatschappijen uit te voeren. Zo beperken we de impact voor de omwonenden van het project.”
“De gedetailleerde optical fiber-studie is de volgende grote stap. Daarin verwerken we alle details die nodig zijn om alle aansluitingen voor je project te voorzien. Denk aan de aansluitingen in de woonunits, maar ook aan de extra lijnen die nodig zijn voor een lift of een alarminstallatie in het gebouw. Bij zo’n studie komt veel detailwerk kijken: zelfs de interne bekabeling die de bouwheer gebruikt, is belangrijke info voor ons. Wij geven technische fiches waarop staat welke types gebruikt kunnen worden. Het is belangrijk dat de bouwheer ons informeert welke types uiteindelijk werden gekozen. Kortom: we hebben veel info nodig om ervoor te zorgen dat de plannen overeenstemmen met de realiteit. Te veel informatie doorgeven kan niet, want de ploegen op het terrein gaan met onze info aan de slag.”

Glasvezelkabels zijn veel gevoeliger dan de klassieke netwerkkabel

Marc Bridoux – Construction

“De projectontwikkelaar is verantwoordelijk voor de interne glasvezelbekabeling, die zeg maar loopt van de technische ruimte naar de verschillende flats of wooneenheden. Voor elk project geeft ons team verschillende technische fiches over glasvezel. Zo kunnen onze klanten kiezen tussen de verschillende leveranciers die op de markt actief zijn. Al die leveranciers zijn gecertificeerd door Proximus. Controle op het correcte type bekabeling en de correcte plaatsing ervan is een belangrijke taak van het Construction-team.”

“De richtlijnen voor glasvezelkabels zijn helemaal anders dan die voor de klassieke koperen netwerkkabels. Glasvezel is veel kwetsbaarder en de buigradius moet worden gerespecteerd bij de plaatsing. Ook de soldering van glasvezelkabels is veel gevoeliger. Het testen en de kwaliteitsbewaking van de glasvezelbekabeling is een belangrijk deel van mijn werk. Ik ben dan ook tot de finish van de nieuwbouwprojecten betrokken. Zelfs daarna neem ik nog een belangrijke rol op: wanneer er beschadigingen zijn die hersteld moeten worden.”

Elke ploeg bouwt voort op het werk van de vorige

Siebe De Gezelle – Projectleider

“Bij een fibernetaansluiting komt heel wat kijken: verschillende werkploegen gaan ervoor aan de slag. Een eerste ploeg voert de graafwerkzaamheden uit. Daarna plaatst een tweede ploeg de aansluitpotten in de straat. Een derde ploeg blaast de subducts in de buizen en de microkabel in de subducts2. Dan verschijnt de vierde ploeg op het toneel: om de vezels in de microkabel te lassen. Dat zijn allemaal ploegen die de aannemer aanstuurt. Daarnaast zijn er verschillende ploegen van Proximus die nodig zijn voor een aansluiting: ZBO, Network relations, Design, Construction civil works, Construction optical, PPC, CUO, …."

“Elke ploeg bouwt verder op het werk van de vorige. Dus de gevolgen voor de planning zijn dan ook groot als er iets fout gaat. Goede communicatie en samenwerking tussen de verschillende teams en partners is daarom een must. Precies daar ligt mijn rol als projectleider: ik bewaar het overzicht op de verschillende projecten en ik zorg ervoor dat de communicatie en samenwerking tussen de betrokkenen gesmeerd blijft lopen.”
“Bij Proximus vinden we het belangrijk om een meerwaarde te leveren. En dat doen we door fibernet bijna kosteloos aan te leggen voor projectontwikkelaars. We halen daarbij alles uit de kast om die projecten op te leveren binnen de deadline. Mijn advies voor projectontwikkelaars: zet ons zo snel mogelijk aan het werk. Dan doen wij het nodige voor je project.”

Jouw vastgoedproject aansluiten op het Proximusnetwerk?
Klik hier voor alle technische info die je nodig hebt.

Terminologie:
(1) Trenchingstudie: plan waarop alle te graven sleuven op vermeld staan.
(2) Subducts: geleidebuizen