Supersnel internet tegen 2026 in heel de Duitstalige Gemeenschap

Terug naar Technologie van de toekomst

Tegen 2026 zullen 40.000 gezinnen en bedrijven van de Duitstalige gemeenschap in België toegang hebben tot supersnel internet. Daarvoor richtte Proximus samen met Ethias en de regering van de Duitstalige Gemeenschap een publiek-private joint venture op: Glasfaser Ostbelgien. De topconnectiviteit geeft ook vastgoed in de regio een boost.

 

Voordelen voor gezinnen, bedrijven én de vastgoedsector

Dankzij de aanleg van glasvezel profiteren gezinnen en bedrijven binnenkort van stabiel en razendsnel internet. Tegelijkertijd tv-kijken via internet, gamen, videobellen en zware bestanden versturen, is dan geen enkel probleem meer. Omdat glasvezel ongevoelig is voor weersomstandigheden surfen mensen altijd met de maximumsnelheid en gaat het materiaal van het glasvezelnet tientallen jaren mee.

Die troeven kun je als vastgoedbedrijf uitspelen in de regio.

  • Het Duitstalige platteland wordt dankzij Fiber interessanter om te wonen voor jonge gezinnen, en om er een bedrijfsvestiging te hebben of om te investeren.
  • Met glasvezel maak je nieuwe gebouwen digitaler en slimmer. Zo wordt het makkelijker om gebouwen op afstand te beheren: zuiniger en met meer gemak voor de bewoners en gebruikers.
  • De waarde van woningen in de regio stijgt.

 

15% minder witte zones

De komende 4 jaar rolt Glasfaser Ostbelgien glasvezel uit in de 9 gemeenten van Duitstalig België. De gemeenten La Calamine en Amblève zijn eerst aan de beurt. Ook enkele witte zones vallen binnen dat gebied: zones waar nog geen kwaliteitsvolle breedbandtoegang beschikbaar is. De joint venture doet voor de installatie een beroep op zo veel mogelijk lokale partners. De onderneming wordt gezamenlijk gecontroleerd door Ethias (50% + 1 aandeel) en Proximus (50% – 2 aandelen). Ook de Duitstalige Gemeenschap (1 aandeel) is vertegenwoordigd. De partners wachten momenteel op een goedkeuring en een ‘oké voor actie’ van de Europese Commissie.

 

Convents AG: “Even onmisbaar als water en elektriciteit”

Convents AG is een algemeen bouwbedrijf dat al 90 jaar in Eupen is gevestigd, en actief is in vastgoedontwikkeling en de aanleg van nieuwe woonwijken. Ze zijn enthousiast dat er binnenkort glasvezel komt in heel de Duitstalige Gemeenschap van België. “Dat is fantastisch nieuws”, zegt algemeen directeur Astrid Convents. Want toegang tot een stabiel en snel internet is vandaag doorslaggevend in de keuze van vastgoed. Even belangrijk als water en elektriciteit. Dat belang is nog toegenomen sinds de COVID-19-pandemie, legt ze uit. “Tijdens de coronacrisis moesten veel mensen thuiswerken. Ook leerlingen en studenten volgden afstandslessen. De kwaliteit van het internet werd plots heel belangrijk”, voegt Astrid Convents toe. Toch ziet ze nog meer voordelen. “Gebouwen zijn beter en beter geïsoleerd. En dat gaat nu vaak ten koste van de kwaliteit van de wifiverbinding. Bij een Fiberinstallatie wordt daar rekening mee gehouden en meet de technicus het materiaal zo uit dat de wifi ook dan performant werkt. We zien ook dat er meer en meer extra diensten worden aangeboden bij de verkoop van appartementen. Er ontstaan onlineplatformen waarop bewoners en de beheerder van een gebouw met elkaar in verbinding staan. Dus kwaliteitsvolle internetverbindingen worden de norm. We zijn dan ook heel blij dat Proximus inspeelt op die behoeften.”

 

Batico: een volledig uitgeruste keuken, 3 slaapkamers … en een goede internetverbinding

“Snel en stabiel internet: onze vastgoedklanten vragen er meer en meer naar. Sinds de coronacrisis en de nieuwe thuiswerkgewoontes is degelijk internet essentieel geworden”, vertelt Stéphan Corman, marketingmanager bij Batico. Voor het familiebedrijf uit Welkenraedt, dat bekendstaat om de bouw van sleutelklare woningen, zijn de voordelen van glasvezel eindeloos. De beschikbaarheid van glasvezel in alle Duitstalige gemeenten is volgens Stéphan dan ook een noodzaak. Of het nu gaat om gebieden met of zonder breedbandverbinding, of om de aanleg van nieuwe woonwijken. “Niet alleen voor telewerk. We krijgen vaak gezinnen over de vloer met tieners die veel bandbreedte vragen. Je hebt natuurlijk ook de echte gamers, maar zelf zo ver hoef je zelfs niet te gaan. Tegenwoordig is het hele gezin constant en tegelijkertijd online, omdat ze digitale tv kijken, streamen, online muziekplatforms gebruiken en videobellen.”

 

Voorbeeld voor andere overheden

“Ik hoop ook dat het voorbeeld van de Duitstalige Gemeenschap de komende jaren andere overheden zal inspireren om voor soortgelijke partnerschappen te kiezen. Dat zou een enorme stap voorwaarts kunnen betekenen voor de digitalisering van heel België”, reageert Guillaume Boutin, gedelegeerd bestuurder van de Proximus Groep.

Ontdek hier hoe Proximus de oplossing bracht voor de witte zone van Miavoye.