Fiber: ‘shared’ of ‘dedicated’, wat is het verschil?

Terug naar Technologie
Shared Fiber

Een praktijk, winkel of bedrijf aansluiten op fiber? Steeds meer zelfstandigen en bedrijven hebben er wel oren naar. Je hebt hiervoor twee technische mogelijkheden: een ‘shared’ - of een ‘dedicated’ verbinding. Wat is het en wat zijn de verschillen?

 

Wat is shared fiber?

Bij shared fiber wordt de capaciteit van een fiberlijn verdeeld over meerdere bedrijven of zaken. Ook met zo’n gedeelde fiberlijn surf je supersnel en ben je klaar voor de digitale transformatie. Shared fiber beantwoordt aan de noden van zelfstandigen en kleine bedrijven die grote bestanden uitwisselen met elkaar of met hun klanten.

Proximus rolt fiber uit in verschillende steden, nieuwbouwzones en bedrijfsterreinen. Check nu of shared fiber al beschikbaar is voor jou.

 

Wat is dedicated fiber?

Zoals de naam al doet vermoeden, is er bij dedicated fiber maar één gebruiker van de fiberlijn. Deze oplossing is er voor grote ondernemingen die zware bestanden uitwisselen of in de cloud bewaren, geregeld videoconferenties doen en medewerkers hebben die van thuis uit werken.

Nog een voordeel: dedicated fiber laat ook symmetrische snelheden toe, waarbij de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid.

Dedicated fiber is in theorie overal beschikbaar, maar moet zelf aangevraagd worden via dit formulier. De kostprijs van de werken om zijn of haar gebouw op de Proximus-infrastructuur aan te sluiten, wordt daarbij dan ook doorgerekend. De prijs van zo’n aansluiting is dus telkens maatwerk en op aanvraag.

 

Veilig?

Tot slot: is een gedeelde fiberlijn minder veilig dan dedicated fiber? Absoluut niet. Ook op een gedeelde lijn is het dankzij dataversleuteling onmogelijk dat iemand anders toegang zou krijgen tot jouw gegevens.

Wens je meer informatie over fiber of wil je weten welk fiber-aanbod we voor ondernemingen samenstellen? Surf naar www.proximus.be/fiber.