Naar een Belgisch platform voor betaalbaar wonen

Terug naar Vastgoed oplossingen

De Limburgse projectontwikkelaar Gilen Real Estate lanceerde in 2017 ‘Hamsterhuren®’: een formule waarbij je de kans krijgt om je huurwoning te kopen en daarbij je huurgeld van de laatste 5 jaar inbrengt in de aankoopprijs. Intussen schreven al meer dan 20.000 geïnteresseerden zich in. Om in te spelen op de groeiende vraag evolueert Gilen nu van een klassieke vastgoedontwikkelaar naar een platform dat op grote schaal betaalbare woningen aanbiedt.

 

In 2021 trok Immotheker Finotheker al aan de alarmbel: de aankoop van een eigen woning is voor veel 21- tot 35-jarigen een onbereikbare droom. De gemiddelde leeftijd waarop een Belg zijn of haar eerste huis koopt, ligt op 42 jaar. In 2007 lag dat gemiddelde nog op 31 jaar. 10% van de bevraagden vrezen dat ze nooit een eigen woning zullen kunnen kopen. Voor veel vastgoedzoekers ligt de baksteen dus niet in, maar eerder op de maag.

Nieuwbouw met koopoptie

Laurens Gilen: “Vraag je vandaag een woonlening aan een bank? Dan moet je minstens 50.000 euro aan spaarvermogen laten zien. Dat kan bijna niemand. En zeker niet een jong koppel dat pas op eigen benen staat. Met Gilen Real Estate zetten we daarom heel bewust in op duurzaamheid en betaalbaarheid van woningen. Zo ontstond in 2017 het Hamsterhuren®.”

Huren wordt sparen

“Met Hamsterhuren® krijgen onze huurders de kans om hun huurwoning te kopen – stuk voor stuk nieuw gebouwde, energiezuinige huizen en appartementen. Een deel van de betaalde huur wordt dan van de aankoopprijs afgetrokken. Huren wordt dus sparen. Onze huurders krijgen tot 8 jaar de tijd om tot een aankoop over te gaan en behouden eenzijdig het recht om dat niet te doen. Ideaal voor mensen die het moeilijker hebben om aan een startkapitaal te komen, denk aan jonge gezinnen en alleenstaanden.”

Hamsterhuurfondsen

“Intussen schreven al meer dan 20.000 mensen zich in op de wachtlijst voor onze hamsterhuurwoningen. Elke dag komen daar 12 mensen bij. Voor ons als projectontwikkelaar is het uiteraard onmogelijk om aan die enorme vraag te voldoen. Maar we staan niet alleen voor die uitdaging. Daarom startten we samen met Belfius Immo een aantal gespecialiseerde vastgoedbeleggingsfondsen op. Intussen kwamen ook de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij en Ethias aan boord als kapitaalinvesteerders. De fondsen richten zich naar projectontwikkelaars en beleggers met nieuwbouwwoningen die hun projecten als hamsterhuurwoningen op de markt willen brengen. Zo kunnen we het aanbod in veel kortere tijd vermenigvuldigen.”

Partners gezocht

Gilen zoekt niet alleen investeerders en collega-ontwikkelaars, ook andere partners. Laurens: “Om projectontwikkelaars samen te brengen en het concept van Hamsterhuren® breed uit te rollen, hebben we Canius Real Estate opgericht. Dat bedrijf treedt op als rentmeester en gaat op zoek naar bedrijven die diensten kunnen leveren voor al die projecten. Zoals energie, afvalophaling en internet. Door ze in het groot aan te kopen, drukken we de prijzen. Zo lopen er op dit moment contacten met Proximus om internet, tv en mobiele diensten voordelig aan te bieden aan onze huurders. Waarom is dat een interessante partij voor ons? Proximus is in heel België actief. We werkten al eerder samen en die communicatie verloopt heel vlot. En met de uitrol van Fiber hebben ze een grote troef in handen.”

Jouw vastgoedproject aanbieden onder de Hamsterhuren®-paraplu? Kijk op hamsterhuren.be.

Met Canius brengen we projectontwikkelaars samen die hun nieuwbouwwoningen als hamsterhuurwoningen op de markt willen brengen.

Gilen Real Estate
Gilen Real Estate