“Er zijn 2 grote drijfveren voor die digitale transformatie. Ten eerste is dat de nood aan efficiëntie in gebouwen. Hoe zorg je ervoor dat gebouwen veel minder energie nodig hebben? Hoe houd je als gebouwbeheerder bij welk onderhoud nodig is? En hoe organiseer je de toegang en beveiliging van een gebouw? Een tweede drijfveer is gebruikerservaring. We evolueren van een productgerichte aanpak naar een klant- en servicegerichte aanpak. In de klassieke projectbouw zet een ontwikkelaar een gebouw neer met grote en kleine units. Wie erin komt wonen, maakt voor hem eigenlijk weinig uit, als die woningen maar verkocht of verhuurd raken. Stilaan verandert die mindset en wordt wonen veel persoonlijker. Wat zijn de behoeften van al die toekomstige bewoners? Daar spelen projectontwikkelaars terecht veel sterker op in.”
Wonen wordt veel persoonlijker.
Projectontwikkelaars spelen in op de behoeften van bewoners.
“Kijk naar de grote techgiganten zoals Google, Microsoft en Amazon. Zij concurreren met elkaar door klantenservice. Door het leven van mensen zo makkelijk mogelijk te maken, snoepen ze klanten van elkaar af. Denk aan het gemak van bestellen en betalen, de snelheid van de levering en de bereikbaarheid van de klantendienst. Die klik zou de vastgoedsector ook moeten maken. Want we zien heel duidelijk dat de waarde van een kantoorgebouw of woning samenhangt met de beschikbaarheid van diensten. Het belang van de locatie, prijs en oppervlakte daalt. Het belang van service, gebruiksgemak en de toegang tot deeldiensten stijgt.”
Het belang van service, gebruiksgemak en de toegang tot deeldiensten stijgt.
“Data spelen daarin een heel belangrijke rol. Door data te verzamelen, kun je gebouwen efficiënter laten werken, verzamel je informatie over de behoeften en gewoonten van je bewoners en kun je diensten op gemeenschapsniveau organiseren. Denk aan een energiegemeenschap. Of aan autodelen, catering en pakjesbezorging. In de nieuwbouw is die innovatie al standaard. Kijk naar de CO2-neutrale wijk met eigen warmtenet van De Nieuwe Dokken in Gent, een project van Van Roey Vastgoed en CAAAP. Of Befimmo’s nieuwe hoofdkantoor met coworking- en kantoorruimtes. Zij spelen heel sterk in op de gebruikerservaring. In hun kantoren hebben ze catering, een fitnesscentrum, een kinderdagverblijf, elektrische fietsen, een laadsysteem voor elektrische voertuigen, een slim parkeersysteem, enzovoort. In het hoofdkantoor van BNP Paribas, de Warandeberg in Brussel, bestaat de onderste verdieping uit een waterbassin voor thermische wateropslag – een technologisch hoogstandje.”
“In al die digitaliseringsprojecten spelen telecombedrijven zoals Proximus een alsmaar belangrijke rol. De snelle en stabiele internetverbinding van glasvezel is een must om de connectiviteit in gebouwen mogelijk te maken. Ook de knowhow van Proximus over internet of things is goud waard in vastgoed. Daarnaast is de markt van al de diensten nog heel gefragmenteerd. Er zijn heel veel bedrijven die oplossingen aanbieden rond bijvoorbeeld toegangscontrole, ruimteverhuur, energie-efficiëntie en logistieke diensten in gebouwen. En dan heb je als vastgoedpartner 1 betrouwbare en ervaren techpartner nodig die je daarin ondersteunt. En dat is Proximus. Daarom ook is Proximus een belangrijke partner van PropTech Lab.”
“Er zijn 2 uitdagingen of innovaties in de vastgoedsector die de komende jaren hot topics zullen worden. Ten eerste is dat het spanningsveld tussen kopen en huren, tussen zekerheid en flexibiliteit of mobiliteit. Cijfers van Airbnb tonen aan dat de grenzen vervagen tussen wonen, werken en reizen. Jonge mensen boeken veel vaker een verblijf voor langere periodes. Ze willen vrijheid, ze lenen, huren en delen meer. Tegelijk zien we bij Immoweb in 2021 een recordaantal aankopen bij jongeren: een woning als zekerheid of buffer voor later. Om in te spelen op die zoektocht naar zekerheid en flexibiliteit, zie je initiatieven ontstaan zoals rent-to-buy, waarbij je je huurwoning uiteindelijk kunt kopen. Of start-ups zoals Masteos die het investeerders makkelijk maakt om te investeren in huurwoningen. Wie slim is, springt op die trein.”
“Ook energie-efficiëntie in gebouwen is en blijft de uitdaging. Daar moeten we manieren vinden om zonne-energie op te slaan in batterijen. Octave is een Belgische start-up die energieopslagsystemen ontwikkelt met afgedankte batterijen uit elektrische voertuigen.”
“Voor de vastgoedsector is dit een momentum om grote stappen te zetten in digitalisering. We staan voor enorme uitdagingen. Tegelijk was er nog nooit zo veel innovatie in de sector. Bij PropTech Lab zien we al die evoluties en spelers samenkomen. Intussen groeide onze community uit tot meer dan 300 bedrijven in 2 landen: vastgoedbedrijven, technologische spelers en investeerders. De leden krijgen toegang tot exclusieve content, exclusieve events en diensten. En dat geeft al 6 jaar lang vuurwerk.”
PropTech is samen met Proximus ook de organisator van de Realty Summit. De volgende editie van Realty Summit Belgium vindt plaats op 20 en 21 september 2022.
Schreef jij je al in?