Meer dataverbruik vraagt om meer capaciteit

Terug naar Sector info

Klaar voor de toekomst met fiber van Proximus


Thuiswerk, livestreams, dagelijkse videocalls: het internetverbruik steeg het afgelopen jaar tot ongekende hoogtes, en het ziet er niet naar uit dat dat in de toekomst nog anders zal zijn. Je thuisnetwerk is daar dus maar beter op voorbereid. Met de uitrol van hun Fiber-netwerk is Proximus de verbruikspiek twee stappen voor geweest: de nieuwe glasvezelkabels zorgen voor sneller en stabieler dataverkeer dan hun koperen voorgangers.

Het nieuwe netwerk wordt sinds 2015 stelselmatig uitgerold, eerst in stedelijke gebieden en daarna ook daarbuiten. Tegen 2028 wil Proximus 4,2 miljoen gezinnen en bedrijven aangesloten hebben op het vernieuwde netwerk, en dat is alleen maar in het voordeel van die eindconsument, zegt Maxime Durez, Marketing Specialist Fiber bij Proximus.

 

De consumptie stijgt, de capaciteit moet volgen 

“We zien dat er limieten zijn aan de huidige technologie. Over koper en kabel kan je maar een bepaalde hoeveelheid data sturen aan een bepaalde snelheid. De dataconsumptie is de laatste tien jaar gigantisch toegenomen, en nu moet de capaciteit volgen. Glasvezel is daar de beste technologie voor. Fiber moet er dus voor zorgen dat je weer tientallen jaren verder kan.”

"We hebben het afgelopen jaar nog maar eens gezien dat een stabiel thuisnetwerk onmisbaar is. Kwalitatieve video-calls, steeds zwaarder wordende games, de opmars van smart homes: ze vragen meer en meer van onze internetverbinding, en die is daar niet altijd klaar voor. De beschikbare capaciteit is vaak gewoon niet groot genoeg.”

 

Smart homes hebben nood aan een sterk netwerk 

Meer en meer devices vragen een constante verbinding met het internet. “Denk maar aan slimme thermostaten, die je vanop je smartphone kan bedienen,” somt Maxime op, “of een slimme koelkast, die je op de hoogte houdt van wat er wel en niet op voorraad is. Of een beveiligingscamera: hoe sneller je internet, hoe scherper de beelden die je zal krijgen. En die scherpte heb je nodig, wil je mensen kunnen herkennen op je camerabeelden.”

Als je al deze devices optimaal wil laten functioneren, heb je op elk moment van de dag voldoende internetcapaci- teit nodig. Een fibernetwerk is daarop voorzien, terwijl de oudere technologieën het soms kunnen laten afweten op momenten waarop er te veel verbruikt wordt.

 

Klaar voor de toekomst 

“Op dit moment zijn we fiber aan het uitrollen in 20 steden. Klanten kunnen online steeds kijken of de technologie op hun adres al beschikbaar is, en dan zelf een overstap aanvragen. Zo krijgen ze meer capaciteit en kunnen ze onbezorgd (en supersnel) verder gamen, bellen en werken.”

 

“Ook bij nieuwbouwprojecten proberen we zo vaak mogelijk Fiber uit te rollen.” besluit Maxime. “Zo’n woning koop je niet voor even, maar voor jaren, dus is het aan ons om ervoor te zorgen dat de internetverbinding daar ook op voorzien is.”

 

Heb je al een nieuwbouwwoning aangekocht? Check dan snel online of via je bouwpromotor of ook jij in aanmerking komt voor een fiber-verbinding. Brody-klanten genieten bij hun aansluiting bovendien van een mooi welkomstgeschenk van Proximus.

 

Ontdek of jij ook al gebruik kan maken van de snelheid van fiber op proximus.be/fiber.

Artikel uit Brody.be