Guillaume Boutin: “Ten eerste kan men een verdere en versnelde uitrol van fiber verwachten. Midden 2022 konden al meer dan 1 miljoen woningen en bedrijven worden aangesloten op fiber, en dat in meer dan 50 steden en gemeenten. Samen met onze partners werken we eraan om de landelijkste gebieden te kunnen voorzien van fiber. Zo zal tegen 2028 minstens 70 procent van de Belgische bevolking toegang hebben tot fiber, en in 2032 zal er supersnel en stabiel internet beschikbaar zijn voor iedereen. Waarom die versnelling? Omdat stabiele en snelle connectiviteit stilaan een minimumvoorwaarde is bij de zoektocht naar een nieuwe plek om te wonen of te werken.”
“En dat is niet alles. Vandaag genieten onze Fiberklanten van downloadsnelheden tot 1 gigabit per seconde. Met Ultra Fiber bieden we sinds begin dit jaar het snelste internet van het land met 10 gbps-fibertechnologie. Dat is een enorme vooruitgang en zorgt ervoor dat je nu zware bestanden kunt downloaden in enkele seconden terwijl je daar met een koperkabel een kwartier over doet. Niet alleen downloaden, maar ook uploaden gebeurt in een recordtempo tot 1,5 gbps. Als je met data-intensieve diensten, virtual reality of video’s met hoge schermresoluties werkt, dan zijn die snelheden een must.”
We lanceren het snelste internet van het land met 10 gbps-fibertechnologie.
“Er beweegt heel wat op de woningmarkt. De prijzen liggen hoog, de rente steeg sterk in 2022 en de economische vooruitzichten blijven onzeker. Ook stuwen de energiecrisis en de Vlaamse renovatieplicht de onderhoudskosten van woningen de hoogte in. Daarbij komt een verschuiving van de verwachtingen van de consument. Jonge mensen zijn minder gehecht aan vaste plekken en willen de vrijheid hebben om vaker te verhuizen. De deelcultuur neemt ook toe, met onder andere deelauto’s en deelfietsen. Daarbovenop worden alsmaar meer diensten digitaal.”
“Proximus zorgt er ten eerste voor dat de connectiviteit op elk moment van topkwaliteit is. Daarnaast helpen we projectontwikkelaars om gebouwen slimmer, flexibeler en comfortabeler te maken. Dat doen we onder andere met ons smart energy-softwareplatform dat gebouwen energiezuining maakt. Hoe? Door actief de verschillende technieken van een gebouw aan te sturen via algoritmes op basis van artificiële intelligentie komen we tot een optimale en groene energiemix. Het platform brengt energiestromen in evenwicht, laadt auto’s op het juiste moment op, signaleert afwijkingen, stuurt beveiligingssystemen aan, enzovoort. Zo beheer je gebouwen op de energiezuinigste manier, verlaag je de onderhoudskosten en geef je je bewoners een inkijk geven in het slimme gebouwbeheer.”
“Proximus engageert zich om tegen 2030 circulair te zijn en dus te ondernemen zonder afval. Daarnaast engageren we ons om tegen 2040 CO₂-neutraal te zijn. Koperkabels die we terugwinnen, recycleren we voor andere toepassingen. We zamelen oude smartphones in en hergebruiken tv-boxen, internetboxen en wifiboosters. Daarnaast kiezen we voor groene stroom en zetten we in op een groener wagenpark en fietsdistributie. Die verduurzaming is meer een intern verhaal, maar een absolute prioriteit in 2023.”
“In deze tijden van crisis heeft de samenleving leiders nodig om te bouwen aan de wereld van morgen. Proximus neemt die rol op voor alles rond digitalisering, technologische infrastructuur en cybersecurity. Onze missie is om vastberaden te bouwen aan een betrouwbare, digitale wereld die de samenleving doet groeien. En dat doen we door het beste gigabitnetwerk in België uit te rollen, onze knowhow in te zetten voor nieuwe ecosystemen en bedrijven te helpen om te groeien en nieuwe bedrijfsmodellen toe te passen. Daarnaas is er ook een toenemende nood aan cybersecurity. Daarvoor maken we gebruik van onze sovereign cloud met een toekomstproof en end-to-end-beveiliging, waardoor we in een beveiligde publieke cloudomgeving kunnen werken. Het wordt niet makkelijk en de toekomst is onzeker, maar ik ben ervan overtuigd dat we nog fantastische dingen kunnen waarmaken.”
Onze missie is om vastberaden te bouwen aan een betrouwbare, digitale wereld die de samenleving doet groeien.