In 2018 was 72% van de huishoudens eigenaar van de woning waarin ze wonen. In 2021 zakte dat percentage voor het eerst sinds decennia onder de 70%. In grote steden zoals Brussel, Antwerpen, Charleroi, Gent, Luik en Leuven zakte het aantal woningbezitters zelfs al onder de 55%. ION speelt op die stijgende huurvraag in. In een joint venture met Bouwinvest Real Estate Investor en CBRE Investment Management investeert het de komende jaren in nieuwbouwprojecten voor de huurmarkt in centrumsteden.
“Wij zien de vraag naar huurwoningen in België sterk toenemen”, legt Sam Bordon, Head of Investment bij ION uit. “Een belangrijke reden is dat de koopwoningen voor veel mensen te duur zijn geworden. Er staan bijvoorbeeld evenveel mensen op de wachtlijst voor een sociale woning als er sociale woningen zijn. Ten tweede komt er ook een nieuwe generatie op. Een generatie die liever haar opties openhoudt dan zich te settelen op 1 plaats voor de rest van haar leven. Een generatie die niet noodzakelijk al haar spaargeld aan een huis wil geven, maar op zoek is naar flexibiliteit en nieuwe ervaringen.”
Sam Bordon: “De gemiddelde leeftijd van een woning in België is 55 jaar. Veel van die woningen scoren slecht op energie-efficiëntie en dat vertaalt zich in hoge energiekosten, een lage woonkwaliteit en hoge renovatiekosten op termijn. Met onze huurwoningen bieden we een alternatief. De komende jaren brengen we zo’n 1000 betaalbare en energiezuinige nieuwbouwappartementen op de markt. We richten ons specifiek op het onderste en middelste segment van de huurmarkt omdat de nood daar het hoogst is.” We zien Proximus als mogelijke partner in de optimalisatie van de connectiviteit van het gebouw, met bijvoorbeeld een Fiberaansluiting als standaard."
Het eerste huurproject is intussen een feit. Kanal Brussels Terrace aan de Groendreef in het noorden van Brussel bestaat uit 34 nieuwe huurappartementen tussen 45 en 120 vierkante meter. In november 2022 kocht de joint venture ION Residential Platform een gebouw in het centrum van Brussel met 40 studio’s die ze volledig zullen renoveren om de duurzaamheid en huurderservaring sterk te verbeteren. Maar de meeste projecten zullen nieuwbouwprojecten zijn, die nog in aanbouw zijn of waar de vergunningsprocedure lopende is.
Sam Bordon: “Onze gebouwen zijn niet alleen betaalbaar en energiezuinig, ook goed beheerd. De Belgische huurmarkt bestaat nu vooral uit heel veel kleine eigenaars die 1 of een beperkt aantal appartementen verhuren. Voor hen is het vaak moeilijk om kort op de bal te spelen bij problemen. In onze gebouwen maken we het onze huurders zo makkelijk mogelijk. We zorgen voor preventief onderhoud en monitoring. Daarnaast kunnen huurders vragen stellen en problemen melden via de gebouwapp. In die app krijgen ze ook in real time inzichten in bijvoorbeeld energieverbruik."
“Een aantal jaar geleden, toen we aan het broeden waren op de eerste ideeën rond het ION Residential Platform, bezochten we een aantal Nederlandse en Ierse huurprojecten. Zij staan daar veel verder in en bieden huurwoningen aan op een veel grotere schaal. Onze projecten schommelen nu tussen 50 en 150 appartementen. In Nederland zagen we gebouwen met 500 huurappartementen. Maar de krapte op de markt is er nog veel groter dan bij ons. En vergeleken met België zijn de appartementen er een stuk kleiner. Huidige Vlaamse en lokale wetgeving laten het nog niet toe om kleinere wooneenheden te bouwen. Maar als de prijzen blijven stijgen, lijkt mij dat een slimme manier om toch ook hier de woonkosten te drukken. Een groot deel van de vraag komt tenslotte ook uit een groeiende groep van alleenstaanden."
Lees meer over het ION Residential Platform op de website van ION.