Houtskeletbouw: sneller, energiezuiniger en milieuvriendelijker bouwen

Terug naar Partners
Houtskeletbouw: sneller, energiezuiniger en milieuvriendelijker bouwen

“Onze woningen halen met gemak een E-peil van 20 en lager.” Philippe Vertriest is co-CEO van Sibomat die energiezuinige woningen zetten met houtskeletbouw. Van ruwbouw tot volledig afgewerkt, met de slimste technieken en in alle mogelijke stijlen.

 

Alle woningen superzuinig tegen 2050

Tegen 2050 moet elk huis en appartement een energiescore van A+ of A behalen. Zo ligt het vast in de Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie voor gebouwen. Daarmee wil de Vlaamse overheid het wooncomfort verhogen en het energieverbruik drastisch terugdringen. En dan is bouwen met hout een goeie keuze. Sibomat, zusterbedrijf van Matexi, is al meer dan 40 jaar dé pionier in houtskeletbouw voor woningen.

Sneller, energiezuiniger en milieuvriendelijker bouwen

Philippe Vertriest co-CEO bij Sibomat: “Houtskeletbouw overklast de traditionele bouw op alle vlakken. Ten eerste isoleert hout 12 keer beter dan beton en 6 keer beter dan baksteen. Door die goeie thermische isolatie hoeven je binnenmuren dus niet zo dik te zijn als stenen muren. Voor nieuwbouwwoningen is een E-peil van maximaal E30 de norm. Met onze houtskeletwoningen scoren wij met weinig moeite al veel beter: E20 en lager. We bouwden zelfs al woningen die meer energie produceren dan verbruiken: een negatief E-peil dus.”

“Een tweede voordeel is dat houtskeletbouw een veel snellere bouwmethode is. We bouwen alles op voorhand in onze ateliers en de montage op de bouwplaats duurt amper een paar dagen. Reken daar de afwerking bij. Dan staat je nieuwe woning er in ongeveer een half jaar.”

“Ten derde zijn onze woningen milieuvriendelijk. We gebruiken alleen Europees en duurzaam gecertificeerd hout. Dat betekent dat er voor elke boom die wordt gekapt, een jonge boom wordt geplant. Zo raakt hout als grondstof nooit op.”

Droge bouwmethode

Sibomat ontwikkelde een eigen methode om luchtdicht en dampopen te bouwen, een methode erkend door de Vlaamse Confederatie Bouw. De binnen- en buitenlucht zijn hermetisch van elkaar gescheiden door een dampscherm, waardoor er geen luchtverlies is van binnen naar buiten en omgekeerd. De buitenwand is dampopen richting de gevelbekleding. Naarmate je van de binnenzijde van de muur naar de buitenkant gaat, worden de materialen waarmee de muur is opgebouwd alsmaar meer dampopen. Zo kan vocht zich niet opstapelen in de muur en wordt het vlot naar buiten geleid.”

“Als je in een woning binnenkomt met veel hout, dan voel je direct de warmte en het comfort”, legt Philippe Vertriest uit. “Je hebt minder behoefte om de verwarming aan of hoger te zetten. En dat is al vanaf dag 1. In de traditionele bouw gebruiken ze veel water – denk aan metselwerk, pleisterwerk, beton en cement. En dat heeft veel tijd nodig om uit te drogen. Hout is droog wanneer het gemonteerd wordt. Dat voel je, het is veel aangenamer.”

Slim bouwen én wonen

Klanten van Sibomat kiezen er niet alleen voor om slim en energiezuinig te bouwen, ook om slim en energiezuinig te wonen. Want het bouwbedrijf ondersteunt hen in de keuze van de technieken: warmtepomp, zonnepanelen, een Smart Home-pakket, … Als de klant het wil, werkt Sibomat de woning volledig af, inclusief alle technieken.

Heropbouwen in plaats van te renoveren

Philippe Vertriest: “Het Belgische patrimonium is enorm verouderd. Meer dan de helft van de huizen is ouder dan 52 jaar en kampt met problemen zoals lekken en warmteverlies. We zien dat veel jonge gezinnen zulke woningen kopen om die dan te verbouwen. Maar ze zitten dan de volgende 10 jaar in de verbouwingen, met hoog oplopende en onvoorspelbare kosten tot gevolg. Nu legt de wetgeving nog op dat je woningen met een epc-label E of F verplicht moet renoveren naar label D of beter. Maar die norm zal alsmaar strenger worden.”

“Daarom raden wij onze klanten meer en meer aan om verouderde huizen af te breken en een nieuwe woning in de plaats te zetten: bijna-energieneutraal, met de nieuwste technieken en klaar voor de toekomst. 10 jaar lang in de verbouwingen zitten of een gloednieuwe en energiezuinige woning in 6 maanden tijd voor bijna hetzelfde budget? Ik zou het wel weten. In Vlaanderen profiteer je voor de heropbouw van woningen van een verlaagd btw-tarief van 6%, 5 jaar lang een korting van 50% op je onroerende voorheffing als je epc-peil langer is dan 20, en 5 jaar lang een korting van 100% bij een epc langer dan 10.”

Na het E-peil, het M-peil

Hoe zal de energiewetgeving verder evolueren? Philippe Vertriest verwacht dat er op termijn ook een normering zal komen voor de milieuprestaties van bouwmaterialen. Bouwmaterialen hebben een grote impact op het milieu – van de ontginning van grondstoffen tot afvalbeheer. Door materialen te demonteren, te hergebruiken of te recycleren kan die ecologische voetafdruk verlaagd worden. Philippe Vertriest: “Enkele van onze leveranciers zijn daar al mee bezig. We volgen hen op de voet en bekijken intern hoe we daar nu al op kunnen inspelen.”

Meer informatie:

 

Hoe ook Proximus slim wonen stimuleert

Ook Proximus helpt projectontwikkelaars om slimmer te bouwen en gebruikers om slimmer te wonen, met het smart energy-softwareplatform. Dat platform brengt alle data van een gebouw samen om de technieken slim aan te sturen via artificiële intelligentie. Zo maak je bijvoorbeeld automatisch gebruik van de goedkoopste groene energie. En stuurt het platform voor jou op een slimme manier de verwarming en verlichting aan. Daarmee verlaag je als projectontwikkelaar de energie- en onderhoudskosten van je gebouw aanzienlijk.