‘Kwantumchip doet in 5 minuten wat strafste supercomputer 10.000.000.000.000.000 miljard jaar kost.’ Zo kopte de krant eind 2024. Die power hebben kwantumcomputers te danken aan hun kwantumbits of qubits. Klassieke computers werken met bits die 0 óf 1 zijn. In kwantumcomputers kunnen de qubits tegelijk 0 en 1 zijn. Vraag je aan een gewone computer de snelste weg uit een doolhof? Dan overloopt die alle opties een voor een. Een kwantumcomputer test ze tegelijk en kan zo razendsnel oneindig veel berekeningen maken.
Wil je die kwantumcomputers met elkaar verbinden? Dan heb je een even waanzinnig computernetwerk nodig. Precies daarover gaat de Proximus-leerstoel aan de KU Leuven. Onderzoekers gaan de komende jaren na hoe ze data over alsmaar langere afstanden kunnen versturen tussen supercomputers. En ze zoeken uit hoe dat beveiligd kan. Want die kwantumtechnologie is zo krachtig en snel dat de databeveiliging van vandaag lang niet volstaat. Dus is er een nieuwe soort ‘versleuteling’ van data nodig: onbreekbaar en bestand tegen nieuwe cyberbedreigingen.
Een kwantumcomputer heeft een even waanzinnig netwerk nodig.
De wetenschap en bedrijfswereld experimenteren volop om kwantumtechnologie in de praktijk in te zetten. Bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, het (lucht)verkeer beter te organiseren en autobatterijen te maken die krachtiger én goedkoper zijn dan die van nu. Maar kwantumcomputers zouden voor de vastgoedsector ook markttrends beter kunnen voorspellen, op basis van honderden variabelen die invloed hebben op vastgoedprijzen, rentes en vraagpatronen.
Zijn we er al?
Nee, zover zijn we nog niet. Al sinds de jaren 80 zitten onder andere Amazon, Google en IBM in een race naar de eerste bruikbare kwantumcomputer. Pas als de resultaten betrouwbaar genoeg zijn, kan kwantumtechnologie in de praktijk worden ingezet. De technologie is er misschien nog niet, nadenken over databeveiliging doen we al wél.
Proximus is trouwens niet aan zijn kwantumproefstuk toe. In 2023 slaagden we erin om, in samenwerking met Nokia, een doorgestuurde video te versleutelen met de hulp van kwantumtechnologie.