Hoe raakt fiber van onze technische gebouwen tot bij je klanten thuis?

Terug naar Technologie van de toekomst

Al 1,5 miljoen Belgische gezinnen kunnen zich aansluiten op het internet van de toekomst: fiber of glasvezel. Het verzendt gegevens over grote afstanden met de snelheid van het licht. Maar hoe krijgen we die glasvezel tot in de kleinste uithoeken van België? En hoe snel is ultra- en gigasnel internet? Dat lees én zie je hieronder.

 

Fiber in 5 stappen                                                                                                                           

Vraag jij als projectontwikkelaar bij ons fiber aan? Dan start een heel proces om fiber tot in de woning van je nieuwe bewoners te brengen.

 1. Met jouw input onderzoeken we de impact op het openbaar domein, overleggen we met de andere nutsmaatschappijen en het lokale bestuur, en maken we een netwerkplan.
 2. Dan moeten we graven, want onze kabels lopen ondergronds. In die kabels komen zwarte, dunne leidingen vol fiber. Eerst brengen we fiber van onze technische gebouwen tot in de wijk, en daarna takken we af naar elke woning en elk appartement.
 3. In onze technische gebouwen zetten we licht op de glasvezelkabels en houden we de internetkwaliteit constant in de gaten.
 4. Jouw elektricien legt al de juiste kabels om fiber in de huizen en appartementen binnen te brengen.
 5. Onze technici plaatsen een aansluitpunt in alle woningen en controleren er de kwaliteit van de verbinding.

 

In onderstaande video zie je hoe we fiber uitrollen in bestaande gebouwen:

4000 kilometer fiberkabels

De komende jaren vervangen we in een rotvaart ons kopernetwerk door glasvezelkabels of fiber. Tegen 2028 zal 70% van de Belgische gezinnen kunnen profiteren van fiber, tegen 2032 zal dat zelfs 95% zijn. Vandaag, eind 2023, kregen al 1,5 miljoen Belgische gezinnen toegang tot supersnel internet. Goed voor maar liefst 4000 kilometer aan glasvezelkabels.

 

Waarom is fiber je van het?

 • Snelheid: fiber is het snelste internet van het land. De reactietijd is ook superkort. Dat betekent dat fiber amper tijd nodig heeft om signalen te verzenden en te ontvangen. En dat maakt een groot verschil als je online gamet.
 • Stabiliteit: zit je met het hele gezin tegelijk op het internet, te streamen, te gamen, te videobellen en te surfen? Geen probleem. Je verbinding blijft top op al je apparaten overal in huis.
 • Kwaliteit: fiber levert de beste beeldkwaliteit op al je schermen.

Extra troef: glasvezel verbruikt tot 12 keer minder energie dan koper.

 

Mega Fiber, Ultra Fiber, Giga Fiber: wat is het verschil?

Je klanten kiezen bij Proximus uit 3 internetsnelheden:

 • Mega Fiber: onbeperkt internet met snelheden tot 500 Mbps in download en 500 Mbps in upload. Die optie is prima voor thuiswerkers en streamers.
 • Giga Fiber: onbeperkte stabiele en ultrasnelle internetverbinding tot 2,5 Gbps in download en 500 Mbps in upload. Die snelheid komt het best van pas wanneer veel gebruikers tegelijkertijd op het internet zitten.
 • Ultra Fiber: je klanten surfen met snelheden tot 8,5 Gbps in download en 1 Gbps in upload voor alle apparaten in het thuisnetwerk samen. Ideaal voor grote gezinnen en gamers.

 

Meer lezen over fiber? Bekijk het promotiemateriaal over fiber voor je klanten.