Heb jij al de goeie fiberreflex?

Terug naar Technologie van de toekomst
fiber Proximus

Ben je bezig met een nieuwbouwproject? Dan is het belangrijk dat je de aansluiting op het Proximusnetwerk al aanvraagt vlak nadat je de vergunning kreeg. Koen Vermeulen legt uit waarom. Hij is Program Manager Greenfield bij Proximus. “Als we niet op tijd op de hoogte zijn, bestaat de kans dat de bewoners niet aangesloten raken.”

 

Nieuwbouwproject? Fiber!

Koen Vermeulen: “Onze missie is om tegen 2032 95% van alle Belgische gezinnen aansluitbaar te maken op fiber. In april 2024 stond die teller op 31%. Overal waar het supersnelle fiber ligt, verdwijnen de koperkabels. Als het kan, sluiten we nieuwbouwprojecten dus het liefst aan op onze nieuwe fiberinfrastructuur. Waar er nog geen fiber ligt, bekijken we of het mogelijk is meteen fiber te voorzien. Daarom is het belangrijk dat je de aansluiting op het Proximusnetwerk zo vroeg mogelijk aanvraagt.”

Van aanvraag tot aanleg

“Waarom is het zo belangrijk om al vlak na de vergunning je aansluiting te vragen? Omdat die fiberaanleg heel wat voorbereiding en afstemming vraagt. Ten eerste maken we een studie van de situatie. Liggen er bijvoorbeeld al buizen waar we glasvezel door kunnen blazen? Zijn er andere nutswerken gepland waarop we onze werken moeten afstemmen? Zijn er nieuwe boringen nodig of moeten we een straat oversteken? Elke situatie is anders en vraagt een aangepaste studie. Ten tweede moeten wij voor die werken op het openbare domein een vergunning aanvragen bij het lokale bestuur. Dat neemt enkele maanden in beslag. Ten derde stemmen we onze eigen planning af op de planning van de bouwheer zodat onze teams op het juiste moment de aansluiting kunnen voorzien.”

Ondersteuning van projectontwikkelaars

“Als we niet op tijd weten dat je bezig bent met een nieuwbouw, dan loopt er weleens iets mis. Zo gebeurde het dat we door een late aanvraag in een nieuw gebouw toch een aansluiting op het kopernetwerk moesten voorzien. Maar dat betekent dat we daar binnenkort opnieuw moeten werken om fiber aan te leggen. En in een ander gebouw trok een elektricien overal koperkabels terwijl er in die straat geen koper, maar al fiber lag.”

“Zulke dingen vermijden we liever. Op onze website vind je een handig digitaal formulier voor een aanvraag voor een nieuwe aansluiting. Hoe meer informatie je al door kunt geven, hoe beter. En elektriciens vinden er een handleiding om de binnenbekabeling aan te leggen en de technische ruimte in te richten. Bij vragen kun je altijd contact opnemen en we komen langs als dat nodig is. Liever een belletje of mailtje te veel dan te weinig.”

Geef 6 maanden gratis Flex Fiber cadeau

“Ook na de aanleg maken we het zo makkelijk mogelijk. Want als projectontwikkelaar kun je je nieuwe bewoners een gratis Flex Fiber-abonnement van 6 maanden aanbieden. De verdere communicatie met de bewoners nemen we volledig op ons. We zorgen dus niet alleen voor de fiberaansluiting van de gebouwen, maar brengen fiber ook echt bij de mensen binnen. Zo surfen, bellen en kijken ze tv vanaf de dag dat ze verhuizen.”

200.000 nieuwbouwwoningen aangesloten op fiber

“Vandaag rollen we glasvezel uit in meer dan 147 Belgische steden. Maar ook buiten die steden nemen we initiatieven om nieuwbouwprojecten aan te sluiten op fiber. In april 2024 bereikten we een belangrijke kaap: die van 200.000 nieuwbouwwoningen aangesloten op fiber. De grote projectontwikkelaars weten ons te vinden. We willen een extra oproep doen naar de kleinere bouwpromotoren om ook die fiberreflex te hebben en vlak na de vergunning je fiberaansluiting aan te vragen.”

 

Leuke reacties van klanten

“Er is echt een groot verschil”

We vroegen aan Koen Vermeulen wat het leukste is aan zijn baan als coördinator van fiberprojecten in de nieuwbouw. Zijn antwoord: “Dat we voor de finishing touch mogen zorgen bij mooie woonprojecten en dat we toffe reacties krijgen. In het begin komt vaak de vraag of dat allemaal echt nodig is, die fiber. Maar eens ze aangesloten zijn, zijn bewoners enthousiast en merken ze het verschil in stabiliteit en snelheid van het internet.”

“Wat ik ook mooi vind, is dat we mee bijdragen aan de ecologische bouwprojecten. Woningen worden alsmaar groener. Fiber is dat ook. Fiber verbruikt tot 12 keer minder energie dan de koperkabel en is daarmee de milieuvriendelijkste internetverbinding op de markt. Op zich verbruikt het netwerk niks van stroom en gaat het veel langer mee.”

 

Is jouw nieuwbouw ons volgende fiberproject? Vraag je aansluiting aan via www.proximusforrealestate.be/bouwen.