Fiber van Proximus officieel snelste internet van het land

Terug naar Technologie van de toekomst

Na meer dan 160.000 snelheidstests van februari tot eind april 2024 is het duidelijk: fiber van Proximus is de snelste in België. Dat blijkt uit een onderzoek van Ookla, het bedrijf achter Speedtest.net, dat permanent wereldwijd alle mobiele en vaste netwerkprestaties monitort.

 

Hoogste download- én uploadsnelheid van het land

De mediane downloadsnelheid van onze fiber is 294,12 megabit per seconde (Mbps). Dat is dubbel zo snel dan de laatste in het Belgische rijtje. De downloadsnelheid is een belangrijke parameter: die geeft de snelheid aan waarmee je smartphone, tablet of computer gegevens van het internetnetwerk kan halen. Bijvoorbeeld om een webpagina te laden of een WhatsApp-bericht te ontvangen.

Bij de uploadsnelheden zijn de verschillen nog groter. Fiber van Proximus heeft een uploadsnelheid van 164,44 Mbps, de tweede volgt met amper 18,99 Mbps.

‘Speedtest Verified’-label

Op 1 mei 2024 riep Ookla fiber van Proximus uit tot snelste internet van België en kregen we het ‘Speedtest Verified’-label. Ookla gebruikt voor zijn onderzoeken data van miljoenen snelheidstests van consumenten. Op dat dataplatform zijn alle internetaanbieders van België vertegenwoordigd. Wil je de test zelf eens doen en zo meewerken aan de onderzoeken? Dan kan dat op www.speedtest.net.

Snelheid en betrouwbaarheid

We versturen alsmaar meer data online. Daarom is de stap naar fiber noodzakelijk. Die heeft het voordeel dat het supersnel, stabiel en enorm sterk is. Hoe merk je het verschil met andere netwerken?

  • Slimme thuisapparaten: de thermostaat instellen, de verlichting bedienen, screens automatisch laten openen en sluiten, de schoonmaakrobot laten werken… Meer en meer huishoudtoestellen zijn verbonden. Betrouwbaar internet is dus noodzakelijk.
  • Bellen en vergaderen via het internet: we bellen meer en meer met beeld. Met fiber doe je dat zonder haperingen of storingen.
  • Data in de cloud: niet alleen op het werk, ook thuis bewaar en werk je meer en meer in de cloud. Agenda’s, foto's, documenten: je wilt op elk moment toegang tot die data.
  • Online gaming: heb jij fervente gamers thuis? Dan weet je dat netwerklatentie soms het verschil maakt tussen winst en verlies. Fiber zorgt voor een supersnelle reactietijd, en dus een voordeel op tegenspelers.
  • 4K-beeldkwaliteit: tv-schermen worden alsmaar groter, en de beeldkwaliteit van films wordt alsmaar beter. Maar om een 4K-beeld vloeiend van je scherm te zien spatten, heb je een krachtige internetverbinding nodig. Met fiber geniet je van een superieure beeld- en geluidskwaliteit, zelfs wanneer er verschillende tv-toestellen op hetzelfde fibernetwerk aangesloten zijn.

Al 1,8 miljoen Belgische gezinnen hebben toegang tot fiber

We sluiten elke 15 seconden een woning of bedrijf aan op fiber. Zo hebben vandaag al meer dan 1,8 miljoen gezinnen en bedrijven (36%) toegang tot fiber van Proximus. Het doel is om tegen 2029 95% van de Belgische gezinnen aansluitbaar te maken.

Vraag fiber aan voor je volgende bouwproject.