Dit wordt 2024: Snelle netwerken, IT-diensten voor bedrijven en een app met een plus

Terug naar Sector info
CEO Guillaume Boutin

Wat heeft Proximus in 2024 voor jou en je bedrijf in petto?

Dat vroegen we aan CEO Guillaume Boutin.

Dit is de samenvatting van zijn antwoord: het snelste netwerk om je klanten mee te verwennen, digitale diensten om je bedrijf en data nog beter te organiseren en een app die jouw privéleven wat makkelijker maakt.

Benieuwd? In het onderstaande interview legt Guillaume uit wat er op de plank ligt.

 

Snelste netwerken

Guillaume Boutin: “Ik denk dat ik mag zeggen dat 2023 het jaar was van het snelle internet. We zijn op kruissnelheid met de uitrol van fiber. Vandaag heeft 1 op de 3 woningen en bedrijven al toegang tot glasvezel en we werken naar een dekking van 95% tegen 2032. En in 2023 lanceerden we Ultra Fiber in heel België, met snelheden tot 10 gbps. Eind vorig jaar kwam er een belangrijke boodschap van de Belgische regulator BIPT: operatoren mogen voortaan samenwerken aan de uitrol van fiber. Da’s goed nieuws, want als we de kosten van hetzelfde fibernetwerk kunnen delen, leggen we glasvezel nog sneller aan, ook in dunbevolkte regio’s en mogelijk ook tot bij jouw nieuwe vastgoedproject. Nieuw in 2024 zijn onze internetboxen met de wifi 6E-technologie: nog sneller, stabieler en energiezuiniger dan de vorige generatie.”

“Niet alleen fiber zorgt voor supersnelle bel- en surfervaringen. 5G is vandaag al beschikbaar in 235 Belgische steden en gemeenten. Tegen 2026 zal de nieuwe generatie mobiele netwerktechnologie overal beschikbaar zijn.”

“Door thuiswerk en het toenemende aantal geconnecteerde toestellen is de vraag naar sneller internet groot. Als vastgoedpartner van Proximus pak je met die troeven uit bij je nieuwe bewoners. Met de website MyBuildingProjects volg je de aansluiting van al je werven op het Proximusnetwerk op de voet.”

Pak uit met de snelste netwerken: fiber, 4G en 5G.

 

Proximus NXT: digitale technologie voor bedrijven

Guillaume Boutin: “Proximus NXT is de nieuwe naam van Proximus Enterprise. Onze missie is om jou te ondersteunen bij het beheer en de groei van je zaak door een compleet scala aan ICT-diensten aan te bieden. Je kunt bijvoorbeeld een IT-beveiligingscheck van je bedrijf vragen. En je rekent op ons om je bedrijfsdata veilig te bewaren in een private, publieke of hybride cloud, en om je klantservice te verbeteren met chatbots en callcenters in de cloud. Je kunt ook AI inzetten om meer gepersonaliseerde content te laten zien aan je klanten. Ook daar helpen we je bij.”

“Proximus NXT werkte bijvoorbeeld mee aan het dronenetwerk in het Antwerpse havengebied. 6 geautomatiseerde drones geven een realtimebeeld van wat er zich in de haven afspeelt en verhogen daarmee de veiligheid. We delen daar onze expertise rond 5G, AI en cybersecurity. Een ander voorbeeld is de samenwerking met EventPay op Wintermonde, de kerstmarkt in Dendermonde. Daar hebben we een lokaal 5G-netwerk gecreëerd alleen toegankelijk voor het betaalverkeer. Op drukke momenten, wanneer het mobiele netwerk verzadigd is, krijgen die betalingen prioriteit.”

Van chatbotdiensten over data in de cloud tot AI voor bedrijven:
ook voor die IT-ondersteuning kun je bij Proximus terecht.

 

Proximus+: de app die je leven wat makkelijker maakt

Guillaume Boutin: “Een nieuwigheid waarop ik heel trots ben, is de Proximus+-app. Een restaurant reserveren, je route plannen, je energieverbruik volgen, het weer checken, het laatste nieuws lezen, je internetverbruik monitoren, spelletjes spelen: dat doe je binnenkort allemaal in onze ‘plus’-app. Door samen te werken met partners als NMBS, Hoplr, De Lijn, Resengo en 4411 wordt het zo nog makkelijker om je leven te organiseren. Heb je de MyProximus-app al? Dan gaat die automatisch over naar Proximus+. In maart kan iedereen de app gratis downloaden, ook wie geen klant van Proximus is.”

 

Internationale groei: bij de top van de CPaaS-platformen ter wereld

En dan zijn er nog 2 grote interne uitdagingen voor Proximus in 2024. Wie het nieuws het voorbije jaar volgde, zag al dat Proximus zijn zinnen op het buitenland heeft gezet. In juli vorig jaar kondigden we de geplande overname van het Indiase Route Mobile aan, dat gespecialiseerd is in digitale communicatieoplossingen (CPaaS). Guillaume Boutin: “CPaaS zorgt ervoor dat bedrijven veilig op het juiste moment het juiste bericht sturen naar de juiste persoon. We connecteren vandaag al 5 miljard mensen over de hele wereld en beveiligden 120 miljard berichten.”

 

Circulair en klimaatneutraal

Een tweede grote interne uitdaging is duurzaamheid. Guillaume Boutin: “We hebben de ambitie om tegen 2030 een circulair bedrijf te zijn en tegen 2040 klimaatneutraal. Dat is 10 jaar vroeger dan wat de Europese Unie van ons verwacht. In 2023 gaven we bijna 800.000 tv- en internetboxen en wifiboosters een nieuw leven en zamelden we meer dan 125.000 oude smartphones in. We kopen alleen nog elektrische bedrijfswagens aan. En sinds 2019 schakelden we over op 100% groene energie. Onze fiber- en 5G-netwerken zijn niet alleen razendsnel, ze verbruiken ook minder energie dan 3G en 4G. Toch, hebben we ook onze partners, leveranciers en consumenten nodig om echte circulariteit en klimaatneutraliteit te bereiken. In 2024 investeren we nog meer in circulair design van onze producten en zetten we onze partners aan om hetzelfde te doen.”

Kijk met ons mee naar de belangrijkste verwezenlijkingen van Proximus in 2023: