Colive: All-in-woningdelen

Terug naar Vastgoed oplossingen
Colive: All-in-woningdelen

Vastgoedbedrijf Colive verhuurt sinds 2018 privékamers in cohousingprojecten met een all-indienstverlening. Het doelpubliek van de Brusselse start-up zijn 25- tot 35-jarigen die betaalbaar willen wonen in de stad. Het bedrijf heeft plannen om uit te breiden in heel Europa, omdat er meer en meer vraag naar is.

 

Vergeet alle vooroordelen over cohousing. Want bij Colive gaat het niet om appartementen die met gyprocmuren zijn opgedeeld tot goedkope kamers voor feestende studenten. Colive heeft van bij de start een andere missie. Het jonge bedrijf wil betaalbare en kwaliteitsvolle woningen bieden aan een doelgroep die op de vastgoedmarkt altijd over het hoofd wordt gezien: de jonge professionals tussen 25 en 35 jaar. Vaak zijn het expats of consultants die regelmatig in het buitenland verblijven voor hun werk. Ze zoeken een huiselijke plek waar er na het werk en in het weekend van alles te beleven is.

“Die groep young professionals verblijft vaak op hotel op kosten van de werkgever, of vindt iets op Airbnb. Da’s goed als je een citytrip doet, maar niet wanneer je er langer dan 6 of 9 maanden moet wonen. Je hebt nooit echt een thuisgevoel, en uiteindelijk zit je vaak alleen”, legt Nils Bokanowski, medeoprichter van Colive, uit.

Oud herenhuis

Het eerste huis dat Colive in de markt zette, was een prachtig Brussels herenhuis waar ooit een minister met zijn gezin woonde. Het stond al 2 jaar leeg. Colive maakte er een cohousing van met 11 kamers en een cinemazaal. In een-twee-drie waren alle kamers verhuurd. De succesformule: een all-intarief voor een grote privékamer, en mooi ingerichte en praktische gemeenschappelijke leefruimtes met veel lichtinval. Alles draait om comfort, gezelligheid en service. Want in de prijs zit ook de verzekering, verwarming, elektriciteit, schoonmaak en het internet. Colive sluit al zijn panden nu een voor een aan op het supersnelle glasvezelnetwerk van Proximus.

Ook met zijn gebruiksgemak springt Colive eruit. Nils Bokanowski: “Beeld je het gemak in waarmee je in 3 klikken een citytrip in het buitenland boekt. Datzelfde gemak ervaren potentiële huurders als ze een kamer bij ons huren die helemaal aan hun verwachtingen voldoet.”

Huren en kopen

Bij de start, in 2018, huurde Colive de woningen. Ze knapten die huizen dan op en verhuurden dan op hun beurt de verschillende kamers. Maar al snel ging Colive in zee met Securex om de huizen zelf te kunnen aankopen. Voor het sociaal verzekeringsfonds sluit de doelgroep perfect aan bij het aanbod voor jonge ondernemers en hun coworkingkantoren. Resultaat: In 2023 zal Colive 80% van zijn panden in eigen portefeuille hebben.

“Cohousing is een trend”, gaat Nils Bokanowski verder. “Op MIPIM in Cannes, dé beurs voor vastgoedprofessionals, was het programma voor 1 dag zelfs volledig gewijd aan cohousing. We krijgen elke maand 800 tot 900 nieuwe aanvragen binnen terwijl we maar 20 kamers per maand nieuw op de markt kunnen aanbieden. Hopelijk kunnen we dat aantal tegen het einde van het jaar verhogen naar 40 per maand. Er komt ook een nieuw publiek op onze samenwoonprojecten af: alleenstaande ouders die op zoek zijn naar een tijdelijke woning na een scheiding.”

Colive is op dit moment vooral actief in Brussel, Rijsel en Lissabon. Het bedrijf heeft een 10-tal medewerkers en verhuurt kamers aan 600 mensen, van wie 400 in Brussel. De ambitie is om de activiteiten uit te breiden naar 6 landen: België, Portugal, Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. De komende 3 jaar wil Colive groeien naar 3000 tot 5000 kamers, vooral voor millennials. En op langere termijn dromen ze zelfs van 1000 kamers per stad in elk van die landen.

 

Slimmer gebouwenbeheer? Vraag raad aan Proximus

In gebouwen zit meer en meer digitale technologie: van toegangscontroles over energiemanagement tot geautomatiseerd gebouwenbeheer. Hoe zorg je ervoor dat alles optimaal werkt en op elkaar is afgestemd? Vraag advies aan Proximus via je accountmanager. Hoor wat we voor jou kunnen doen en beheer je gebouwen zo nog efficiënter.