Wat je als syndicus zou moeten weten i.v.m. fiber.

Terug naar Sector info

Fiber is zonder twijfel de technologie van de toekomst, die razendsnel en ongelooflijk stabiel internet zal binnenbrengen in miljoenen huizen en kantoren. Maar wat als je syndicus bent, met een of meerdere gebouwen onder je hoede? Hoe kom je dan aan fiber met een minimum aan ongemakken voor je eigenaars of huurders?

Wel… dat gaat vrij eenvoudig…

 

1. Je aansluiting

Van zodra fiber beschikbaar is in je buurt of industriezone contacteren wij je zelf. Ben je geïnteresseerd om jouw gebouw aan te sluiten, dan zal een van onze partners een volledige survey doen van je gebouw om te kijken hoe we je het best kunnen aansluiten.
Eenmaal de survey compleet, krijg je een uitgebreid en geïllustreerd rapport met de beste opties voor jouw aansluiting op fiber.

 

2. Hoe brengen we fiber binnen in je gebouw?

Er zijn twee manieren om fiber binnen te brengen: ondergronds of via de gevel. De meeste gemeenten en overheden waarmee we werken geven de voorkeur aan gevelinstallatie, omdat dit vrij eenvoudig gedaan wordt en er geen extra hinder is door grondwerken.

 

 

Via de gevel

Bij dit type installatie leggen we 1 dunne fiberkabel op de gevel van je gebouw. Daarbij maken we maximaal gebruik van bestaande voegen, kroonlijsten of vensterbanken. Liggen er al andere kabels, bvb. van andere nutsbedrijven, dan leggen we de onze daar gewoon bij.
Heeft je gebouw een eigen technische ruimte, dan trekken we de fiber daar binnen en verbinden we van daaruit alle woon- of kantooreenheden.

Ondergronds

We trekken een fiberkabel van het Proximus fibernetwerk in jouw straat tot in je technische ruimte. Dat heeft, natuurlijk, letterlijk en figuurlijk wat voeten in de aarde.

Belangrijk om weten: de keuze voor gevel- of ondergrondste verbinding wordt gemaakt op basis van de layout van je gebouw, de locatie, en diverse omgevingsfactoren.

3. Hoe bekabelen we de flats of kantoren in je gebouw?

Vanuit de technische ruimte van je gebouw leggen we verticaal fiberkabels naar elke flat of elk kantoor in je gebouw.Is je gebouw te groot of te gecompliceerd om zo te bekabelen, dan kunnen we makkelijk (bvb. op elke verdieping) een distributiepunt installeren om vandaar de individuele ruimte te connecteren.

Je vindt deze en nog een pak meer informatie terug in onze Fiberbrochure voor syndici.

 

Nuttige links:

Meer info over fiber voor jouw zaak
​Check of jij al op fiber kan