Hoe AI helpt bij het ontwerp van de 15 minutenstad

Terug naar Inspiratie

Succesvolle stadsplanning hangt af van honderden eigenschappen: van wetgeving over ruimtegebruik tot menselijke behoeften. Al die eigenschappen combineren tot hét ultieme ontwerp is voor een mens bijna onmogelijk. Artificiële intelligentie slaagt er wel in om de optimale situatie te berekenen uit gigantisch veel data.

Nabijheid van essentiële functies

De 15 minutenstad is een concept van onderzoeker en professor Carlos Moreno. In zo’n stad heeft iedereen toegang tot werk, zorg, onderwijs, winkels, sport en cultuur op maximaal 15 minuten wandelen of fietsen. Dus zonder CO2 uit te stoten. Steden als Parijs, Barcelona en Ottawa passen dat principe al toe. Maar hoe bereiken we dat ideaal als het bevolkingsaantal blijft toenemen en steden verder aangroeien?

Stadslasagne

Om die 15 minutenstad in de praktijk waar te maken, experimenteren veel Europese steden met local digital twins: een virtuele 3D-versie van de stad en allemaal laagjes informatie. Zoals verkeersstromen, gebouwen, energieverbruik, luchtkwaliteit, demografische gegevens, spreiding van diensten … Dat model wordt in real time gevoed met allerlei data van onder andere camera’s, sensoren en satellietbeelden. Leg je al die datalaagjes op elkaar en laat je daar artificiële intelligentie op los? Dan maakt die stadslasagne duidelijk waar er nog werk aan de winkel is.

Virtuele trial-and-error

Zo’n digitale stadslasagne maakt het ook mogelijk om op voorhand, zonder risico, ingrepen te simuleren. Wat gebeurt er met verkeersstromen als je ergens eenrichtingsverkeer invoert? Of hoe evolueert de luchtkwaliteit als je de maximale snelheid in een wijk verlaagt? Nog vóór er een steen wordt verlegd of een ingreep gebeurt, weet je al of een maatregel een positief of negatief effect heeft.

Antwerpen, Utrecht, Barcelona

Het bekendste voorbeeld van een digitale twin in België is wellicht de haven van Antwerpen-Brugge. In Europese steden zijn er mooie voorbeelden in bijvoorbeeld Utrecht. De stad gebruikt de digital twin om de leefbaarheid te verhogen bij nieuwe stadsontwikkelingen. Want iedereen wil een goed bereikbare stad, maar geen overlast van verkeer. En iedereen houdt van volle supermarkten, maar niet van vrachtwagens die af en aan rijden. In de digitale twin testen ze alle scenario’s. Een ander mooi voorbeeld is Barcelona. Artificiële intelligentie helpt om het verkeer in goede banen te leiden op basis van milieugegevens. Het systeem past bijvoorbeeld automatisch snelheidslimieten aan bij een slechte luchtkwaliteit en leidt gemotoriseerd verkeer om als het drukker wordt rond scholen en ziekenhuizen.

Barcelona Digital City XPRNC edit