Overheidsplannen voor betaalbaar wonen

Terug naar Inspiratie
betaalbaar wonen

In minder dan 10 jaar tijd stegen de huizenprijzen in Europa gemiddeld met maar liefst 48%. De huurprijzen stegen met 18%. Om de Europese woningcrisis aan te pakken, stelde het Europees Parlement begin 2025 een speciaal comité samen en werkt de Europese Commissie aan een nieuw plan voor betaalbaar wonen.

 

Woningprijzen blijven stijgen

Eind januari 2025 publiceerde Eurostat de woningprijzen van het derde kwartaal van 2024. Die prijzen lagen 3,8% hoger dan in het derde kwartaal van 2023. Zo zet de trend zich gestaag verder. De belangrijkste redenen voor de prijsstijging zijn de hogere hypotheekrentes, de stijging van de prijzen van de bouwmaterialen en een daling van het aantal nieuwbouwwoningen. Alleen als er de komende jaren massaal veel nieuwe woningen bijkomen, zullen die prijzen weer stabiliseren.

Europese strategie voor woningbouw

Zowat alle beleidsniveaus nemen initiatieven om wonen opnieuw betaalbaar te maken. Een ‘Bijzondere Commissie inzake de Huisvestingscrisis’ van het Europees Parlement komt nog in 2025 met een rapport dat de woningcrisis gedetailleerder in kaart brengt, en oplossingen zoekt om het woningaanbod uit te breiden. Ook de Europese Commissie komt met een strategie voor woningbouw, een Europees investeringsplatform voor betaalbare huisvesting en meer financiering voor huisvesting binnen de Europese Structuurfondsen.

 

 

Belgische maatregelen voor betaalbare woningen

Ook in eigen land staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het federale regeerakkoord breidt het btw-regime van 6% uit voor afbraak en heropbouw. De Vlaamse Regering liet de registratierechten bij aankoop van een woning zakken tot 2%. Ook versoepelde ze de regels rond de renovatieplicht. Die wordt beperkt tot op het huidige label D-niveau. Daarnaast paste de Vlaamse Regering de rentevoet voor Mijn VerbouwLening aan van 2,75% naar 1,5%. De aangekondigde Vlaamse Woonwaarborg voor jonge kopers werd uitgesteld.