Eiffage, een internationale bouwgroep gevestigd in Frankrijk, heeft vier kernactiviteiten. Thierry Collard: “Je hebt bouw en vastgoed, maar ook infrastructuur. Zo bouwden wij constructies zoals het viaduct van Millau of de lanceerbasis voor de Ariane-raket. Daarnaast zijn er nog de concessies: het beheer van faciliteiten die rechtstreeks verband houden met onze competenties, zoals ons snelwegennet. Onze laatste kernactiviteit is ondergebracht bij Eiffage Energies Systèmes. Die tak van het bedrijf legt zich toe op alles wat te maken heeft met elektriciteit, HVAC enz. Dat sluit nauw aan bij onze ambities op het gebied van duurzame ontwikkeling. De groep haalt een omzet van 23,4 miljard euro en heeft wereldwijd 73.500 mensen in dienst.”
Eiffage is ook sterk vertegenwoordigd in België, met 30 dochterondernemingen en 4.300 werknemers. Alles is gegroepeerd onder een Belgische holding die gevestigd is in Brussel, voortaan dus in het nieuwe hoofdkantoor The Source.
“Wat ons typeert? Onze werknemers zijn onze eerste aandeelhouder. En elk van onze 30 entiteiten heeft haar naam behouden. We hebben ze georganiseerd als een netwerk, wat inhoudt dat al die bedrijven samenwerken. Dat alles vertaalt zich in een uitgesproken identiteit, lokale verankering en saamhorigheidsgevoel.”
Diezelfde filosofie van samenwerking heeft ook bijgedragen aan de realisatie van The Source. Dat is het gloednieuwe hoofdkantoor van Eiffage BeLux, waar ook de teams van Eiffage Development en Eiffage Valens gehuisvest zijn. De gedurfde architectuur van het gebouw aan de Demeylaan in Oudergem is een echte blikvanger, maar het DNA is al even opmerkelijk.
“Onze teams werkten al veertig jaar in twee gebouwen met een verouderde infrastructuur en matige energieprestaties. De ruimtes waren gescheiden, met afzonderlijke bureaus. Weinig bevorderlijk voor de samenwerking dus. Onze locatie in Sint-Gillis kende ook steeds meer mobiliteitsproblemen”, legt Thierry Collard uit. “Al die factoren brachten ons ertoe te verhuizen naar gebouwen met een ontwerp dat op samenwerking is gericht. Plaatsen waar we graag naartoe komen om nieuwe inspiratie op te doen. Het is de plek waar we met collega’s of andere teams praten over manieren van werken, waar we banden smeden ...”
Concreet vertaalt dat zich in een ruimtelijke organisatie waarin interactie centraal staat. Op de benedenverdieping bevinden zich de vergaderruimten. Daarboven zijn er collaboratieve werkstations die worden gedeeld door alle hiërarchische niveaus, inclusief het management. De bovenste verdieping is een grote open ruimte onder het dak, ontworpen om sociale interactie te stimuleren. Een grote bar, tafeltennis en biljart, een kickertafel ...
"Volgens ons beleid 'Een Gebouw, Een Kunstwerk', hebben we hier samengewerkt met Stéphanie Van Beneden," voegt Thierry Collard eraan toe. "Zij heeft voor Eiffage een installatie ontworpen die een spectaculaire en poëtische visie biedt van bijen in volle vlucht, waarmee hun fundamentele rol in onze ecosystemen en hun fascinerende collectieve intelligentie wordt gevierd."
“Door te kiezen voor flexdesks konden we onze vloeroppervlakte ook terugbrengen van 6.500 m2 naar 3.100 m2”, legt Thierry Collard uit. “Waarom deze locatie? Omdat ze zo vlot bereikbaar is, vooral met het openbaar vervoer, maar ook te voet en met de fiets. Bovendien wilden we in Brussel blijven. Dit is een wijk met toekomst, en we wilden daar graag ons steentje toe bijdragen.”
The Source is ook een sterke keuze als het gaat om koolstofuitstoot. “Dit was een ingrijpende renovatie, terwijl het bij de meeste projecten van dit type gaat om nieuwbouw. Het was eenvoudiger geweest om alles te slopen en van nul opnieuw te beginnen! Maar, trouw aan onze waarden van duurzaamheid en innovatie kozen we voor een koolstofarme aanpak. Renoveren sloot daar het best bij aan. Alleen al door de structuur te behouden, bespaarden we 854 ton CO2. Het gebruik van cementvrij koolstofarm beton vermijdt de uitstoot van 4 ton CO2. We hergebruikten of recycleerden bestaande materialen, bijvoorbeeld voor verhoogde vloeren en het sanitair. Ook opteerden we voor materialen van biologische oorsprong, zoals isolatie van houtwol. Door die keuzes besparen we nog eens 111 ton!”
De technische installaties maken ook optimaal gebruik van hernieuwbare energiebronnen: warmtepompen die met CO2 werken om de uitstoot ervan nog wat meer te beperken, zonnepanelen, een windturbine in de stad in testfase ... Het levert verbruikswaarden op die overeenkomen met een A-label.
Het nieuwe hoofdkantoor valt ook op door zijn innovaties, waardoor het een toonbeeld is van smart building. “Het maakt de beleving in het gebouw des te aangenamer”, zegt Thierry Collard. “Zo werkt de verlichting volgens de circadiaanse cycli, is de toegang tot de parkeergarage gebaseerd op nummerplaatherkenning en maken verbonden koelkasten het mogelijk om maaltijden te kiezen die in korte keten worden geleverd. Er is zelfs een conciërgedienst! Dit alles zorgt voor meer ergonomie en comfort, maar ook voor een betere beheersing en follow-up van het verbruik. De IT-apparatuur is volledig vernieuwd en onze aansluiting op het glasvezelnetwerk van Proximus garandeert dat alle verbonden apparaten goed werken.”
Sinds januari 2025 en na anderhalf jaar bouwwerkzaamheden hebben de Eiffage-teams hun intrek genomen in hun nieuwe werkomgeving. De feedback is unaniem positief. Thierry Collard: “Iedereen is erg tevreden. Niet zo vanzelfsprekend, aangezien het om een ingrijpende verandering gaat. De enthousiaste reacties geven voldoening en zijn onze beste beloning. Dat komt ook tot uitdrukking in onze BREEAM Outstanding & WELL Platinum certificeringen in de ontwerpfase. Maar die labels waren geen doel op zich. Ze zijn eerder het resultaat van onze inzet en de voorbeeldfunctie die we dit gebouw wilden geven. In lijn met onze waarden gebaseerd op duurzaamheid, innovatie, samenwerking en gedeelde expertise hebben we de lat zo hoog mogelijk gelegd. Onze koolstofarme aanpak heeft ons soms meer geld gekost. Maar als we in onze eigen projecten niet het goede voorbeeld geven, hoe kunnen we onze partners dan overtuigen?”, besluit Thierry Collard.
Benieuwd hoe Proximus gebouwen mee slimmer maakt? Lees verder: Digital HQ voor zuiniger en gebruiksvriendelijker gebouwbeheer