Waterwijze woonprojecten

Terug naar Vastgoed oplossingen

Collectieve waterbuffers, lokale zuiveringsinstallaties, circulaire waterleidingen, wadi's … Door regenwater te laten infiltreren, te bufferen, te zuiveren en te hergebruiken, vangen we schommelingen van extreme droogte naar extreme wateroverlast beter op. En we besparen heel wat schaars en kostbaar kraanwater. In dit artikel vind je voorbeelden terug uit Veurne, Gent en Sint-Lievens-Houtem.

 

suikerpark

Suikerpark in Veurne

ION
Projectontwikkelaar ION bouwt samen met de West-Vlaamse Intercommunale en stad Veurne aan een nieuwe wijk met 500 woningen op de site van de Suikerfabriek. Omdat de regio in droge periodes lijdt onder waterschaarste, komt er een tweede waternet. Dat net vangt overtollig regen- en afvalwater op om het te zuiveren en te herverdelen voor laagwaardige toepassingen. Bewoners gebruiken het water om te wassen en het toilet door te spoelen. Landbouwers in de buurt irrigeren er hun velden mee. En de groendienst van de stad gebruikt het water voor het openbare groen. Overschot aan water stroomt naar het natuurgebied ernaast. Met een capaciteit van 25 miljoen liter functioneert dat gebied als natuurlijke waterbuffer.

Lees meer over Suikerpark op de projectwebsite >

dekade

De Nieuwe Dokken: eerste circulaire wijk in Vlaanderen

CAAAP en Van Roey Vastgoed
De Nieuwe Dokken in Gent wordt een ecologische buurt aan het water met 400 woningen, een schoolgebouw en kantoorruimtes. Om zo weinig mogelijk te verspillen, steken de ontwikkelaars energie, water en voedsel in een gesloten kringloop. Het regenwater dat wordt opgevangen op het dak, dient als spoelwater voor de toiletten. Elke woning heeft vacuümtoiletten die veel minder spoelwater gebruiken, goed voor een besparing tot 15 miljoen liter water voor de hele wijk per jaar. Afvalwater van toiletten, douches en wasmachines worden apart verzameld, behandeld in een waterzuiveringsinstallatie en hergebruikt door het zeepbedrijf in de wijk.

Ontdek de gesloten kringlopen van De Nieuwe Dokken >

eilandpark

Eilandpark: groendaken, regentuin en regenwaterputten

Steenoven en Alheembouw

Tot de jaren 70 was weverij Établissements Saey in Sint-Lievens-Houtem een belangrijke speler in de productie van lakens en handdoeken voor de Franse overzeese gebieden. Op de site verrijst tegen de zomer van 2025 ‘Eilandpark’, een nieuwe wijk met 37 woningen. De gebouwen krijgen groendaken. Overtollig water wordt opgevangen in een regentuin. En de huizen krijgen regenwaterputten van 5000 tot 20.000 liter.

Lees meer over Eilandpark op de website van Steenoven >