Energie-efficiëntie meer en meer bepalend voor vastgoedprijzen

Terug naar Technologie

Wat is vandaag de gemiddelde vraagprijs van een nieuwbouwwoning? Welke prijsverschillen zijn er tussen provincies? En wat zijn de prijsevoluties op korte en lange termijn? Er bestonden al veel barometers voor de bestaande vastgoedmarkt. Dankzij de Nieuwbouwbarometer van projectontwikkelaar Matexi en vastgoeddataplatform Realo heb je als projectontwikkelaar nu ook een betrouwbaar zicht op de prijzen van de nieuwbouwmarkt.

 

Aanhoudende prijsstijging nieuwbouwappartementen

Fabrice Luyckx, data-analist bij Realo: “We komen uit een woelige vastgoedperiode. Vlak na de coronalockdowns was er een piek in de vraag naar woningen. Het aanbod volgde niet mee en dat duwde de vastgoedprijzen de hoogte in. Daarna zagen we een periode van hoge inflatie, met stijgende bouwkosten als gevolg. Om die inflatie te temperen, trok de Europese Centrale Bank de rente op en dat zette direct een rem op het aantal vastgoedverkopen.”

“Kijken we naar het eerste kwartaal van 2024, dan zien we 3 trends. Ten eerste blijft de vraagprijs van de nieuwbouwappartementen gestaag stijgen met 1 à 1,5% per kwartaal. Terwijl de prijs van de appartementen op de bestaande markt al 2 jaar stabiel zijn. Ten tweede merken we na een stabiele periode voor de eerste keer ook opnieuw een lichte stijging van de vraagprijzen voor zowel bestaande huizen als nieuwbouwhuizen. Een derde vaststelling is dat de energie-efficiëntie van een woning bepalender wordt. De prijzen van de woningen met een energielabel A stijgen sterker dan de rest van de markt. De woningen met een energielabel F dalen in prijs in Vlaanderen.”

De prijs van nieuwbouwappartementen blijft gestaag stijgen.

Effect van btw-verlaging op sloop en heropbouw?

“Dat woningen met een F-label in prijs dalen, is opvallend. Want met de btw-verlaging voor sloop en heropbouw in combinatie met de bouwgrondprijzen die de laatste 3 jaar met meer dan een kwart stegen, hadden we verwacht dat woningen met een F-label juist beter in de markt zouden liggen. Als die grondprijzen verder blijven stijgen, dan vermoed ik toch dat die F-woningen opnieuw in waarde zullen stijgen.”

“Nieuwbouwmarkt was blinde vlek”

Met de Nieuwbouwbarometer vullen Matexi en Realo een gapend gat in vastgoeddata, legt Fabrice Luyckx uit: “Over het bestaande vastgoed bestaan er veel prijsbarometers. Maar de nieuwbouwmarkt was een blinde vlek. De Nieuwbouwbarometer combineert onze vastgoeddata met de economische kennis en ervaring van Matexi als projectontwikkelaar.”

“In de barometer vind je een evolutie van de prijzen op nationaal, gewestelijk, provinciaal en zelfs gemeentelijk niveau. We vertrekken van een vaste referentie: een appartement van 95 m2 met 2 slaapkamers en badkamer, en een halfopen bebouwing van 160 m2 met 3 slaapkamers, een badkamer en een tuin. Zo wordt het makkelijker om voor hetzelfde soort pand prijzen te vergelijken. Je kunt de data vrij downloaden op onze website als Excelbestand, of onze kwartaalanalyses volgen. Ook voor gepersonaliseerde data-analyses klop je bij Realo aan.”

Veel sneller zicht op effecten

“Dankzij onze barometer krijg je niet alleen zicht op die nieuwbouwmarkt. Je ziet ook veel sneller effecten. Het Belgische Statistiekbureau Statbel gebruikt data van officiële aktes, dus op het moment dat de verkoop plaatsvindt. Maar soms is dat een halfjaar nadat een pand te koop is gezet. Door de vraagprijzen uit de zoekertjes te gebruiken, zitten we veel korter op de actualiteit. Toen de energieprijzen stegen, had dat direct een effect op de interesse in woningen met een A-label. En toen de rentes in 2022 de hoogte in gingen, zagen we direct een daling van het aantal aankopen. Zo speel je als projectontwikkelaar, investeerder of overheid veel korter op de bal.”

Ontdek de laatste analyse van de vastgoedprijzen van nieuwbouwwoningen op www.nieuwbouwbarometer.be.

 

Energie is een werkwoord

Hoe aug·e en Bliq consumenten helpen om geld te besparen

Aug·e sloeg onlangs de handen in elkaar met de Nederlandse producent van thuisbatterijen Bliq om energieverbruik, energieproductie en de prijzen op de energiemarkt nog beter op elkaar af te stemmen. Want je wilt natuurlijk je overschotten van je thuisbatterij het liefst verkopen op de markt als het aanbod schaars is en de prijzen het hoogst zijn, en pas energie kopen als de prijzen het laagst zijn. Meer nog: met de hulp van aug·e slaagden de klanten van Bliq erin om geld te verdienen door energie van het net te halen.

Hoe dat mogelijk is, lees je op de website van aug·e.