“Projectontwikkelaars zijn de lijm tussen alle partijen”

Terug naar Technologie
Tivoli Green City

Vastgoedontwikkelaar Kairos is een van de koplopers in België als het gaat om technologie en duurzaamheid in woonprojecten. Zo mocht Tivoli GreenCity zich in 2020 de duurzaamste wijk ter wereld noemen. “Maar we mogen nooit vergeten dat digitalisering altijd ten dienste van de bewoners staat”, zegt Roan Van Boeckel, technical manager bij Kairos.

 

Groene wijk in Brussel

3 Green Solutions Awards. Een Publica Award voor Stedenbouw en Mobiliteit. De hoogste score ooit op het BREEAM outstanding-certificaat. Het zijn maar een paar van de prijzen die Tivoli GreenCity in Laken binnenhaalde. Kairos bouwde er in 2019 397 passieve woningen waarvan 30% zelfs nulenergiewoningen. De wijk heeft binnentuinen, groene gevels, waterinfiltratiebekkens, een autovrij publiek plein en 600 fietsstaanplaatsen. In de centrale stookplaats staan een warmte-krachtkoppeling, biomassaketel en condenserende gasketels. Er zijn 10 installaties van zonnepanelen en er is een stedelijk netwerk dat de warmte verspreidt. Een externe partner beheert en onderhoudt 10 jaar lang alle energie-installaties.

Keuze voor circulariteit

“Duurzaamheid en circulariteit zijn intussen een evidentie in al onze projecten. Zo werken we onder andere samen met Rotor Deconstruction voor de recuperatie van afbraakmaterialen. In plaats van gebouwen af te breken, kiezen we voor renovatie. En we voeren de afgegraven grond niet allemaal af, maar hergebruiken hem op het terrein. In al onze projecten krijgt biodiversiteit een prominente plaats en zorgen we zo veel mogelijk voor hergebruik en lokale infiltratie van overtollig water.”

Netwerk van slimme meters

Om de bewoners er meer bij te betrekken en klimaatbewust te maken, ontwikkelde Kairos in eigen huis een digitaal platform waarop verbruikers hun data konden volgen en vergelijken. Roan Van Boeckel: “Daarvoor plaatsten we slimme meters op alle stromen. Dankzij het netwerk van Proximus staan al die meters met elkaar in verbinding. We verzamelden alle data op onze servers – conform de GDPR-wetgeving – en vertaalden ze op de dashboards naar leesbare verbruikscijfers in real time. De combinatie van al die data op 1 platform is een unicum.”

Bewoners volgen op ons dashboard al hun energie- en waterverbruik in real time.

Kairos

Roan Van Boeckel
Technical manager Kairos

NovaCity en Marchandises

Roan: “We leerden enorm veel uit het Tivoliproject en namen die kennis mee naar het NovaCity-project in Anderlecht, dat we begin 2023 opleverden. Zo voelden we bij Tivoli een wantrouwen bij de bewoners om verbruiksdata te delen. In Anderlecht hebben we van bij de start sterk ingezet op sensibilisering en heldere informatie. We financieren het platform 1 jaar lang. Daarna is het aan de vereniging van mede-eigenaars om het beheer en de financiering over te nemen. We zullen vermoedelijk op dezelfde manier werken voor ons nieuwe bouwproject Marchandises in Anderlecht met 97 energiepassieve appartementen, kantoorruimte, commerciële ruimtes en een crèche.”

 

Wonen-as-a-service

“In al onze projecten helpt technologie ons om woonprojecten nog beter te maken: niet alleen energiezuiniger, ook makkelijker in onderhoud, klimaatbewuster, enzovoort. Denk aan gedeeld parkeren, laadpuntbeheer, pakjesbezorging, gemeenschappelijke poetsdiensten, energiedelen, …  Omdat wonen meer en meer een dienst wordt, hebben we technologie nodig om dat allemaal te regelen. Bedrijven zoals Proximus helpen ons om dat mogelijk te maken, onder andere met betrouwbare en razendsnelle netwerken en technologie die meters met elkaar doen communiceren.”

Lijm tussen partijen

“Vandaag spelen wij als projectontwikkelaars een belangrijke rol als lijm tussen alle partijen in zo’n digitaal verhaal: de installateurs van de hardware zoals de slimme meters, nutsbedrijven, IT-ontwikkelaars, eindklanten, databeheerders, … Contractueel zorgen we ervoor dat al die partijen kunnen samenwerken en data kunnen delen. Volgens mij ligt in die afstemming nog een grotere rol voor technologiebedrijven als Proximus.”

Vandaag zijn projectontwikkelaars in digitale projecten de lijm tussen alle partijen.

Alles in dienst van de mensen

“Toch wil ik nog iets toevoegen aan dat verhaal rond technologie en digitalisering: we mogen de mens zelf nooit uit het oog verliezen. Zoek in Google op termen als ‘smart city’ en ‘smart building’, en je krijgt futuristische afbeeldingen met laserstralen waar je geen levend wezen op ziet. Dat is voor mij niet de toekomst van wonen. Alles wat we ontwerpen of ontwikkelen, staat ten dienste van de mensen die er wonen en werken. Dat betekent dat we soms ook back to the basics moeten, naar het gezonde verstand. Technologie mag de sociale contacten nooit vervangen. Ons werk als projectontwikkelaar begint en eindigt bij: duurzaam bouwen en er zo voor zorgen dat mensen zich goed voelen en een leven lang kunnen genieten van hun eigen plek.”

 

Meer gemak en efficiëntie dankzij technologie

Smart buildings worden stilaan de standaard. Hoe dat komt? Ze zorgen voor meer gemak: voor jou als beheerder, voor je bewoners en bezoekers. Denk maar aan de mogelijkheden rond parkeerbegeleiding, laadsystemen, mediaschermen die bezoekers de weg wijzen, energiemonitoring, ventilatie en werkplekbezetting. Door allerlei data in je gebouwen te verzamelen en slim te gebruiken, maak jij je vastgoedprojecten nog gastvrijer, gezonder en veiliger.

Ontdek meer mogelijkheden van smart buildings op de Proximus-website.

 

 

 

Kairos
Kairos
Kairos
Kairos