Technologie maakt deelsystemen mogelijk

Terug naar Vastgoed oplossingen

“De vastgoedsector is een heel traditionele sector. Pas sinds enkele jaren is er meer en meer oog voor innovatie en technologie in gebouwen”, legt Sandra Gottcheiner uit, Development & Innovation Director bij BPI. De projectontwikkelaar biedt bewoners en gebruikers pakketten aan van basisdomotica tot smart building-systemen. Het nieuwe hoofdzetel van BPI en CFE wordt een testlab voor vastgoedtechnologie.

 

Domotica maakt woningen zuiniger en slimmer

Domotica is de bekendste vorm van technologie. Alles in je woning kan potentieel data genereren. Je verlichting, verwarming, elektrische rolluiken, slimme stopcontacten, noem maar op. Met die data wordt het mogelijk om functies te automatiseren, om energie te besparen en om het bewoners en gebruikers simpelweg makkelijker te maken. Sandra: “BPI biedt in sommige woonprojecten een basispakket domotica aan voor de gemeenschappelijke ruimtes. En pakketten naar keuze voor de bewoners. Al onze systemen zijn interoperabel: ze kunnen onderling communiceren. Het is vandaag al mogelijk om de lift zo in te stellen dat die jou aan de hand van je smartphone meteen naar de juiste verdieping brengt. We kunnen ook bepaalde mensen toegang geven tot ruimtes en anderen niet. De mogelijkheden zijn eindeloos, als mensen er klaar voor zijn. In ons woonproject Pure zit zo heel wat technologie om het leven van de bewoners makkelijker te maken.”

Woonproject Pure - Bron: bpi-realestate.com

Technologie voor deelsystemen

“Technologie maakt het ook mogelijk om deelsystemen op te zetten. Vooral in steden bouwen we steeds vaker projecten met een mix van kantoren, woningen en handelszaken. We zien daar dat de jongere generaties anders omgaan met bezit. Waarom zou je investeren in een eigen parkeerplaats als die het grootste deel van de tijd leegstaat? Of waarom zou je een eigen auto kopen als je er nauwelijks mee rijdt? Met technologie kunnen we deelsystemen organiseren en zo de gebruikskosten te verlagen.”

Naar een ecosysteem van partners in vastgoedtechnologie

BPI Real Estate maakt deel uit van de Belgische technologiegroep CFE die een eigen afdeling heeft gespecialiseerd in vastgoedtechnologie. CFE heeft zijn eigen software: VMAnager. Toch doet BPI niet alleen beroep op de interne diensten. Sandra: “We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe technologiepartners in binnen- en buitenland. We volgen de technologische start-ups op de voet en werken met veel verschillende partijen samen. Op die manier willen we een ecosysteem creëren met uiteenlopende partners in vastgoedtechnologie.”

Proximus als IT- en innovatiepartner

“Omdat we met Internet of Things en heel wat data werken, hebben we een betrouwbare IT-infrastructuur nodig die dat ondersteunt. Met Proximus vonden we daar een sterke partner in. De komst van fiber is ook een revolutie voor de bewoners van onze woonprojecten. Daarnaast staat Proximus open voor innovatie. Ze boosten de vastgoedwereld om meer in te zetten op innovatie, door advies te geven en informatiemomenten te organiseren. Wij hebben een vaste contactpersoon bij Proximus bij wie we regelmatig ons licht opsteken als we met een nieuw idee spelen. Zijn advies helpt ons om betere producten op de markt te brengen.”

 

 

Innovatieve en creatieve hub La Grand Poste

Een van de recente realisaties van BPI Real Estate is La Grande Poste in Luik. De projectontwikkelaar verbouwde samen met zijn partner Noshaq het oude postkantoor tot een innovatieve en creatieve hub voor starters en ondernemers. De coworking is volledig gedigitaliseerd. La Grande Poste kreeg de Real Estate Society Award voor (semi-)publieke projecten en werd verkozen tot CBRE’s beste coworkingplek van 2022.

 

 

 

Bron: bpi-realestate.com

Bron: cfe.be

Nieuwe hoofdzetel wordt technologielab

Sandra: “In Oudergem bouwt de CFE-groep een nieuw hoofdzetel waarnaar ook wij zullen verhuizen: Wood Hub. Het is niet alleen een bijna-energieneutraal gebouw met circulaire materialen. Het zit ook vol met smart building-technologie. Het wordt een lab waar we de nieuwe technologieën van start-ups in proptech kunnen uittesten om ze eventueel toe te passen in toekomstige projecten.”